TAKSÝYLE MÝNÝBÜS ÞOFÖRÜ ÝÇÝN 'TORBADAN ÞOK ÇIKTI!
Plaka sahipleri þoförleri sigortalý yapmýyor, Torba Kanuna konulan bir maddeyle plaka sahiplerine ''Þoförü ayda 10 veya daha az gün SSKlý bildirin, kalan 20 günün primlerini þoförler cebinden ödesin'' deniliyor
Diðer tüm iþlerde ve iþyerlerinde olduðu gibi taksi-minibüs-halk otobüsü gibi þehir içi ulaþým araçlarýnda çalýþanlar da iþverenleri tarafýndan SSKlý yapýlmak ve primleri SGKya ödenmek zorundadýr. Ýþin geçmiþinde, eski 507 sayýlý Esnaf Kanunu gereðince 21.06.2005 gününe kadar plaka sahibi olmasalar da sürücüler, esnaf odasýna kaydedilerek esnaf sayýlýyor ve primlerini kendileri Bað-Kura ödüyorlardý. Ancak 21.06.2005 gününden sonra plaka sahibi olmayanlar esnaf sayýlmadý ve 2005ten beri plaka sahibi olmayan þoförler sosyal güvencesiz olarak çalýþmaktadýr.
PARAVAN ÞÝRKETLER DEVREDE Çalýþtýklarý araç sahipleri esasen bu sürücüleri SSKlý yapmak zorundaydý ama yapmadý. Bu þoförler de bazý sahte iþyerleriyle SSKlý bildirilmek üzere anlaþtý. Normal þartlarda teþvikler yoksa asgari ücretlinin vergi ve sigorta prim tutarý aylýk 320 liradýr. Sahte-paravan þirketler ise sürücülere ''Bize ayda 200 lira verin, bizim iþyerinden sizi SSKlý bildirelim'' diyorlardý. Gerçekten de SSKya bildiriyorlar ama SSKya tek kuruþ prim ödemiyorlardý. Prim borçlarý sonrasý yapýlan teftiþ ve denetimlerde sahte þirketler tespit edilip SSKya bildirdikleri de iptal edilince taksi þoförleri hem sigortalarýndan hem de paralarýndan oluyorlardý. Bu durumu gören Ýstanbul SGK Ýl Müdürü Mustafa Kuruca, 5510 sayýlý yasayý tam olarak uygulamak üzere tüm plaka sahiplerine uyarý tebligatý gönderip ''Þoförlerinizi sigortalý yapýn, denetimlere baþlayacaðýz'' dedi ve dediðini de yaptý. Ýstanbulda 40 bine yakýn þoför sigortasýna kavuþtu ve þoförlüðü de meslek olarak kabul etmeye baþladý.
2011-03-11
|