DEMÝRHAN CÜNGÜL: ''EKMEK TEKNEMÝZE RUHSAT ÝSTÝYORUZ
Lale Taksi Duraðýnýn yaklaþýk 12 yýldýr ayný yerinde hizmet verdiðini belirten Lale Taksi Duraðý Baþkaný Demirhan Cüngül, duraklarýna ruhsat almak için giriþimlerde bulunduklarýný; fakat alamadýklarýný ifade ederek yetkililere seslendi: ''Ekmek teknemize ruhsat istiyoruz.''
Lale Taksi Duraðý esnaflarýyla bir araya geldik. 4 taksici esnafýnýn hizmet verdiði duraðýn baþkaný Demirhan Cüngülle konuþtuk ve sorunlarýný dinledik. Cüngül mesleðine iliþkin önemli açýklamalarda bulundu. Lale Taksi Duraðý esnaflarýyla yaptýðýmýz röportajýn ilk bölümü þöyle:
Sayýn Cüngül, ne kadar süredir taksicilik yapýyorsunuz?
4 yýldýr Lale Taksi Duraðýnda taksicilik yapýyorum.
Peki, taksicilikteki ekonomik geliriniz sizi memnun ediyor mu?
Ev sahibi olduðum için kira vermiyorum. Eðer kira ödemiþ olsaydým geçinmekte güçlük çekerdim. Taksicilikten çok iyi kazanç elde edilmiyor Boluda.
Geceleri çalýþýrken yaþadýðýnýz sorunlar nelerdir? Can güvenliði konusunda bugüne kadar olumsuzlukla karþýlaþtýnýz mý?
Boluda taksicilik yaptýðým 4 yýl süresince bugüne kadar geceleri bir problemle karþýlaþmadým. Can güvenliði konusunda da tehlikeli bir durum yaþamadým. Belki Boluda çalýþýyor olmamýz sayesinde yaþamamýþ olabiliriz. Büyükþehirlerde elbette bu tür sorunlarla karþýlaþabiliyor meslektaþlarýmýz.
Mesleðinizi yaparken trafik ekipleriyle yaþadýðýnýz sorunlar var mý?
Müþteri nerede inmek isterse, biz orada indirmek mecburiyetindeyiz. Bu nedenle birkaç kez trafik ekiplerinden ikazla karþýlaþtým. Eðer istenilen yerde indirmezsek bu defa da müþteriyle ters düþüyoruz. Biz nihayetinde yolun ortasýna çekip müþterimizi indirmiyoruz. Bu konu dýþýnda trafik ekipleriyle bir sonumuz yok. Diðer konularda gerekli ilgiyi saðlýyorlar.
Müþteriler taksiye tek baþýna mý binerler, yoksa gruplar halinde mi gelirler?
Bu konuda genel bir fikrim yok. Ne gece ne gündüz belli olmaz. Tek baþýna gelen müþteriler de olur daha fazla da olur. Zaten taksimize en fazla 4 kiþi alýrýz, 5inci kiþiyi almayýz.
Boluda taksi ücretlerinin pahalý olduðu söyleniyor. Diðer illerle kýyasladýðýnýz da Boludaki taksimetre fiyatlarýný nasýl deðerlendiriyorsunuz?
Evet doðrudur. Bolu, taksimetre ücretleri konusunda en pahalý 8inci il durumunda.
Bulunduðunuz mekân kime ait? Burayý kullanmaktan dolayý bir ücret ödüyor musunuz?
Durak binamýz kaldýrým üzerinde olduðu için Belediyeye ait. Belediyeye iþgaliye bedeli ödüyoruz araç baþýna. Yaklaþýk 10-12 yýldýr burada hizmet veriyoruz. Fakat þu an hizmet verdiðimiz binamýza ruhsat alamýyoruz. Ruhsat vermeleri için giriþimlerimiz sürüyor. Bizim için buraya ruhsat verilmesi önemli. Buraya niçin ruhsat verilmiyor hala anlayabilmiþ deðiliz. Burada dört esnaf yýllardýr çalýþýyoruz ve ekmek yiyoruz. Yetkililerimizin bize yardýmcý olmalarýný talep ediyoruz.
Bizim 80inci Yýl Altgeçidinin yanýnda kendimize ait dükkanýmýz var. Apartmanýn giriþ katýnda bulunan dükkanýmýzýn önüne bahçe duvarý çekildi ve apartmanýn önündeki yol bir buçuk metreye kadar düþtü. Buraya da araçlarýmýzý sokamadýðýmýz için mecburiyetten dolayý kaldýrým üzerindeki mekanda kalmak mecburiyetindeyiz. Biz amme hizmeti yapan kiþileriz, yetkililerimiz bizlere yardýmcý olsunlar.
Eskiden þehirlerarasý yolcu taþýyabiliyordunuz. Günümüzde de bu gibi cazip iþler geliyor mu?
Arada sýrada da olsa oluyor. Düzceye, ilçelere ya da Ankara ve Ýstanbuldaki havaalanlarýna gitmek isteyen müþteriler çýkýyor. Fakat eskisi gibi deðil, bu tür iþler nadir olarak çýkýyor. Ben uzun yola en son bir buçuk yýl önce çýktým.
Mesleðinizde yaþadýðýnýz baþka sorunlardan bahseder misiniz?
Boluda taksimetre ücretini uygulamayýp, 5 liraya yolcu taþýyan taksici esnaflar var. 5 liraya yolcu taþýyan taksiciler bizi maðdur býrakýyor. Ve bu konu taksiciler arasýnda da zaman zaman tartýþmalara neden olabiliyor.
ÝSTANBULDA TAKSÝCÝLÝK YAPAN ESNAFLA AYNI VERGÝYÝ ÖDÜYORUZ!
Yusuf Barutçuda Lale Taksi Duraðý esnaflarýndan. Kendisi 78 yaþýnda ve 28 yýldýr taksicilik yapýyor. Barutçu, mesleðiyle ilgili olarak þunlarý söylüyor: ''Taksicilik mesleðinde büyük bir haksýzlýk var. Örneðin Ýstanbulda taksicilik yapan bir esnafta ayný vergiyi ödüyor, Boluda taksicilik yapan bir esnafta ayný vergiyi ödüyor. Fakat Ýstanbulda taksicilik yapan bir esnaf gün boyu yolcu taþýrken, Boludaki bir taksici günde bir ya da iki yolcuyu ancak taþýyabiliyor. O esnaf akþama kadar kazanýyor 300 lira, ben kazanýyorum 20 lira. Ama ödediðimiz vergi miktarý ayný. Bence burada bir haksýzlýk var. Örneðin duraktaki bir taksici arkadaþým sabahtan akþama kadar sadece bir iþe gitti, ondan da 5 lira kazandý. Ayrýca biz yolcuyu götürdüðümüz yerden geri dönerken baþka yolcu alamýyoruz. Binde bir denk gelirse gelir, yoksa hep boþ gelmek durumunda kalýyoruz.''
***
Lale Taksi Duraðý esnaflarýndan Bahattin Sarýca:
''Durumumuz maaþlý çalýþandan çok kötü''
Boluda 203 adet ticari taksinin bulunduðunu belirten taksici esnafý Sarýca, yeni duraklarýn oluþturulmasýnýn planlandýðýný söyledi. Açýlacak duraklara yeni ticari taksilerin verilmemesi gerektiðini belirten Sarýca, konuya çözüm önerileri getirdi.
Lale Taksi Duraðý esnaflarýyla yaptýðýmýz röportajýmýza kaldýðýmýz yerden devam ediyoruz. Durak esnaflarýyla bir araya geldiðimiz röportajýmýzýn ikinci bölümünde taksici esnafý Bahattin Sarýca ve durak baþkaný Demirhan Cüngülle görüþtük. Röportajýmýzýn ikinci bölümü þöyle:
Bahattin Sarýcada duraktaki taksici esnaflarýndan. Kendisi 38 yaþýnda, 15 yýldýr taksicilik yapýyor. Daha önce farklý duraklarda taksicilik yapmýþ bir esnaf.
Sayýn Sarýca, sizce mesleðinize iliþkin öne çýkan konular nelerdir?
Taksicilik mesleðimizde iþlerimiz oldukça kötü. Maaþlý çalýþan bir kiþiden durumumuz çok çok kötü. Çünkü maaþlý çalýþan kiþinin sigortasý var, iþyerinde öðle yemeði var, tatil yaptýðý günü var. Bizim bu saydýklarýmýzdan hiçbiri yok, sigorta primlerimizi kendimiz ödüyoruz. Sabah 07.00da geldiðimiz durakta gece 00.00a kadar çalýþýyoruz. Günde ortalama 16-17 saat çalýþýyoruz. Eskiden iþlerimiz iyiydi. Ama artýk eskisi gibi deðil. Günde bir ya da iki iþe ancak gidebiliyoruz.
Peki, baþka sorunlarýnýz neler?
Bizden araçlarýmýzýn belirli aralýklarla yenilenmesi isteniyor. Fakat kazandýðýmýz ne ki? Ben iþlerimiz böyle gittiði müddetçe kalkýp aracýmý nasýl yenileyebilirim? Araçlarýný yenileyebilen taksiciler var; ancak onlar da ya emekli ya da baþka yerden gelirleri var. Onun ödeme yapma imkaný var, benim yok. Çünkü ben daha prim yatýrýyorum.
Yetkililere iletmek istediðiniz bir talebiniz var mý?
Bolu merkezde sanýrým 203 ticari taksi bulunuyor. Yeni duraklarýn açýlacaðý ve taksi sayýsýnýn arttýrýlacaðý söyleniyor. Bizce yeni açýlacak duraklara yeni ticari taksiler verilmesin. Mevcut duraklardan þoförler yeni duraklara gönderilsin. Zaten iþler oldukça kötü. Böylesi daha iyi olur. Örneðin Kalýcý Konutlara taksi duraðý açýldý. Ne olur? Orada hiçbir esnaf iþ yapamaz. Hal böyle olunca oradaki taksiciler çýkacaklar hastaneye, orada ki vatandaþlara diyecek ki 'Verin 5 lira sizi istediðiniz yere götüreyim. O zaman da 5 liraya servis hizmeti iyice artacak. Biz duraðýmýzda 4 þoför geçinemezken, yeni kurulacak duraklardaki þoförler ne zaman iþ yapar?
Röportajýmýzýn devamýna Lale Taksi Duraðý Baþkaný Demirhan Cüngülle devam ediyoruz.
Demirhan Cüngül, taksicilikte yapýlmasýný istediðiniz bir düzenleme var mý?
Ticari taksilerin diledikleri her yerde durabilmesinin saðlanmasýný istiyoruz. Çünkü müþterilerimiz inmek istedikleri yerde aracýn durmasýný isterler. Ama yetkililer bize bir noktada durduðumuzda, 'Senin duraðýn burada deðil, duramazsýn. diyorlar. Bu ticari taksi her yerde durabilmeli. Bunu yetkililerimiz nasýl yapabilirler bilemiyorum ama olmasý gerekenin bu olduðunu düþünüyorum. Taksicilik bir amme hizmetidir. Taksici müþteriyi bulduðu noktada durmalýdýr. Biz baþka duraklar önünde durup müþteri alalým demiyoruz. Örneðin Çaðsu Hastanesine gittiðimizde bizi hemen uyarýp aracýmýzý çekmemiz isteniyor.
Son olarak belirtmek istedikleriniz nelerdir?
Durak binamýza ruhsat istiyoruz. Yetkililerle görüþtüðümüzde bize 'Yardýmcý oluruz. Yaparýz. diyorlar. Ama iþ resmiyete geldiðinde arkamýzda kimseyi bulamýyoruz. Bize yardýmcý olunmasýný talep ediyoruz. Zabýta haklý olarak duraðýmýza denetime geliyor ve ruhsat soruyor. Görmek isteyince zabýtalara 'Yok demek zorunda kalýyoruz. Vergimizi ödüyoruz, iþgaliye bedelimizi ödüyoruz, Lale Taksi Duraðý ismi yýllardýr var ama ruhsatýmýz yok. Bizlere yardýmcý olunmasýný istiyoruz.
Bolu gündem
2011-03-18
|