TAKSİ DURAĞI NASIL AÇILIR, ARANAN ŞARTLAR NELER
TAKSİ DURAĞI AÇARKAEN ARANAN ŞARTLAR
TAKSİ DURAK YERİ BELİRLEME KRİTERLERİ 1 ) İmar planlarında yol güzergâhı içinde kalan ve kamuya terkin edilmiş olan kamu malı alanlar üzerinde, yolun ulaşım ve trafiğini aksatmayacak şekilde araç yolunda ya da yolun kenarında açılacak cep içinde taksi plakası belli en az 4 taksinin (yola paralel veya açılı) park edebileceği taksi park alanı ile en az 6 m2'lik kabin konulabilecek veya araç park yerine en fazla 40 metre mesafedeki bir taşınmazın bodrum, zemin yada 1 . katında açılacak büroya bağlı olarak çalıştırılabilir . .
2) Taşıt yolu bitişiğinde açılmış veya açılacak olan taksi durak yerlerinin cep içerisinde olması zorunludur .
3) Cep açılamayacak durumda olan ancak trafik yoğunluğu bakımından sakıncalı görülmeyen taşıt yolu kenarlarına da yatay ve düşey işaretler ile işaretlenerek yapılması kaydıyla taksi durak yeri izni verilebilir .
4) Uzerinde taksi durak yeri uygulaması yapılacak yolun tipine göre durak yeri belirleme kriterleri aşağıda belirtildiği gibidir . a) İki izli yollarda Taksi Durak yeri ; 1) Cep içinde ise yol genişliği en az 7m 2) Cep yapılmıyor ise yol genişliği en az 9 .20m. olması, b) Tek yönlü yollarda tek şerit için yol genişliğinin minimum 3 .50 metre olması, c) Çift yönlü yollarda ise minimum 3m olması, ç) Tek yönlü yollarda gidiş yönünde, yolun sağ tarafında yola paralel olarak yapılması, d) Yola paralel yerleştirilmiş cep içerisinde taksi park yerlerinin genişliğinin minimum 2 .20m olması,
e) Yola açılı yerleştirilmiş park yerlerinin genişliğinin minimum 5m olması, f) Yolun her bir yanındaki yaya kaldırımının mobo yerleştirildikten sonra net genişliğinin minimum 1 .50m bırakılması,
g) Taksi Durak yeri uygulaması yapılan yerlerde bu uygulamaya ilişkin levha ve donanımların yaya trafiğini engellemeyecek şekilde bulundurulması,
h) Akan trafiği yoğunlaştırmamak kaydıyla park çizgileri arasına giriş-çıkış manevralarının rahat yapılabilmesi için TSE (TSE Şehiriçi Yollar - Otopark düzenleme Kuralları) ye göre düzenlenmesi gereklidir . TAKSİ DURAK YERİ YERLEŞİM PLANI KURALLARI
Araç Yerleşim Planında Yolculuk üretim merkezleri (alışveriş merkezleri, kültür merkezleri, toplu taşım durakları vb .) belirtilecektir .
Kamu hizmeti yapan yolcu taşıtlarının (İETT, Metro durağı ve Vapur İskelesi vs.)durak yerleri ve buralara olan mesafeler gösterilecektir .
• Gerekli işaretlemelerin nasıl yapılacağı, talep edilen cadde, sokak meydan ve yol dışı alanların üzerindeki ve yakın çevresindeki son zirve saat trafik hacimleri ve yönleri, Taksi park alanına yapılacak olan giriş ve çıkışlar ile aranların ne şekilde park edecekleri ve mobo yeri açıkça gösterilir . Mobo planlaması yapılırken yaya geçişi için en az 1 .50 m tretuar genişliği bırakılması zorunludur .
• Taksi duraklarının başarı ile işleyip faydalı olması için park yerinin yeri, çevresi ve çevre koşulları, giriş-çıkış kolaylığı, kullanacak araç türüne göre birim park alanları ve yerleşim tiplerinin TSE 10551'e uygun olarak geometrik tasarımı, işletim planı, topografyası, direnajı, satıh kaplaması, aydınlatması, emniyet, yerel yönetmelik ve peyzaj şartları, ilgili kurum ve işletmeci tarafindan dikkate alınmalıdır .
• Yukarıdaki şartlar doğrultusunda ölçülendirilmiş fotoğraflanmış öneri durak yerlerinin, 1/500 ölçekli A3 paftalara çizimi yapılarak, Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü' ne sunulacaktır .
TAKSİ DURAĞI VE YAZIHANESİ, KAPALI VE AÇIK OTOPARKLAR VE OTO GALERİLERİNDE BULUNMASI ZORUNLU EVRAK VE PANOLAR
Taksi durağı ve yazıhanesi, kapalı ve açık otoparklar ve oto galerilerinde ortak hükümlere ilave olarak aşağıdaki şartlar aranır:
a) Taksi durağı
1- En az sekiz araba park edebilecek alana sahip olacaktır.
2- İşletme yazıhanesinde bir ecza dolabı bulunacaktır.
3- Park alanın tabanı beton, asfalt gibi etrafın kirlenmesine neden olmayacak bir madde ile kaplanacak ve birikinti sular toplama rögarlarına verilecektir.
4- Yollar üzerinde bulunan duraklar trafiğe mani olmayacak şekilde tespit edilecektir.
5- Telefon ve telsiz sistemi bulunacaktır.
6- Taksi duraklarında şoförlerin isimleri ve fotoğrafları görünür şekilde asılacaktır.
7- Taksilerde şoförle ilgili kimlik bilgileri müşterinin görebileceği şekilde asılacaktır.
8- Çalışanlar, işyerinin belirlediği kıyafeti giyecektir.
b) Kapalı otoparklar
1- Kullanış amacına uygun yapı kullanma izni belgesi olacaktır.
2- Araç giriş ve çıkışları trafiği aksatmayacak şekilde düzenlenecektir.
3- Otoparkta park eden araçların her türlü hasara karşı zorunlu sigortaları yaptırılmış olacaktır.
4- Yıkama yağlama dışında başka bir faaliyet gösterilmeyecektir.
5- Su ve diğer atıklar kanallara veya fosseptik çukurlarına akıtılacaktır.
6- Araçların park edeceği alanlar eni en az dört metre olacak şekilde işaretlerle ayrılacaktır.
7- Park için giren araç sahiplerine aracın plakası, cinsi ve park saatini gösteren belge verilecektir.
8- Park yerinin zemini beton veya mozaik olacaktır.
9- Park yerinin havalandırılması ve aydınlatılması için gerekli tesisat kurulacaktır.
10- Sıvılaştırılmış petrol gazı ve sıkıştırılmış doğalgaz kullanan araçların kapalı otoparka kabul edilmesi yasaktır.
c) Açık otoparklar
1- Açık otopark olarak kullanılan yerin mülkiyet sahibinden tapu tescil belgesine göre muvafakat alınacaktır.
2- Açık otoparkta yapılacak kontrol kulübesi prefabrike veya kolay taşınabilir bir malzemeden yapılacak olup, en az 9 m3 hacme sahip olacaktır.
3- İşyeri kapı numarası alınmış olacaktır.
4- Araç giriş ve çıkışları trafiği aksatmayacak şekilde düzenlenecek, trafik açısından uygun olacaktır.
5- Açık otoparkın park alanlarının zemini beton veya asfalt olacaktır.
6- Otoparkta park eden araçların her türlü hasara karşı zorunlu sigortaları yaptırılmış olacaktır.
7- Kat irtifakı veya kat mülkiyetini haiz ya da inşaata başlama izni alınan yerlerde açık otopark açılamaz.
8- Plan değişikliği veya mülkiyet değişikliği nedeniyle oluşacak durumlarda yeni malikin veya maliklerin muvafakati olmadan işletmeye devam edilemez.
d) Oto galerileri
1- Oto galerilerinin kapalı kısmında sıvılaştırılmış petrol gazı ve sıkıştırılmış doğalgaz kullanan araç bulundurulamaz.
2- Oto galerileri malî sorumluluk sigortası yaptırmak zorundadır.
2011-03-14
|