TAKSİCİLER DE DERTLİ!
Taksicilerin turist dolandırma yöntemlerini yazdıktan sonra ilgili dernek yetkilileriyle konuştum. Çoğu yetkisizlikten dert yanıyor ve Büyükşehir Belediyesinin bu işe müdahale etmesi gerektiğini söylüyor
Şehrin sorunlarına çengel atma serimiz tüm hızıyla devam ediyor? İstanbuldaki taksi şoförlerinin turistleri nasıl dolandırdığını yazıp, okurlardan da gelen önerilerle bu rezaletin nasıl sonlanabileceğini tartışmaya açtık. (İlgilenenler internetten pazar ve salı günkü yazılara bakabilir.) Bu arada taksici dernekleri, odaları ve vakfa ulaşıp kendilerinden konuyla ilgili yorum istedim. Gördüm ki bu dernekler de kendilerini en az biz taksi müşterileri kadar yetkisiz hissediyor. Soruna gerçekçi bir çare bulabilmek için yapılabilecek tek hareket, İstanbul Belediyesine başvurmak? Sadece turistlerin değil, yerli müşterilerin de taksilerle ilgili çok dertli olduğunun farkındayım. Okurlardan ricam, bu sayfada adres, e-mail ve telefonunu verdiğim Büyükşehir Belediyesine şikayetlerini iletmeleri. Olayın vehametini ortaya koymak için bugün taksicilere ve taksi duraklarının temsilcilerine sözü bırakıyorum.
YETKİMİZ YOK TAKSİCİLER ESNAF ODASI BAŞKANI YILMAZ YAHYA UĞUR: Yazınızda sizi dolandıran taksilerin plakalarını araştırdık, bizde kayıtlı değil. Ne yazık ki böyle sütü bozuk arkadaşlar var. Cezai müeyyideler de kısıtlı olduğundan ancak üst yazıyla Esnaf ve Sanatkarlar Odasına ve Belediyeye bildirebiliyoruz. Şoförlerin en büyük sorunu, sosyal güvencesiz çalışmaları. Bir duraktan ihraç edilse, başkasında iş buluyor. Aidiyet duygusunu yaratmadan da bu işler zor. Bu konularda yetkimiz yok.
SABİHA GÖKÇENDE BU SİSTEMİ KURDUK Kooperatif Başkanı Emre Büyükgöz: Bizler Sabiha Gökçen Havalimanında ticari taksi ve uluslararası lojistik taşıma işletmeciliği yapıyoruz. Taksi sektörünün içinde bulunduğu karanlıklara ışık tutmanız son derece memnuniyet verici. Bahsettiğiniz sistemi durağımızda çalışan ticari taksilere bir yıl önce kurduk. Üstelik hem şoförün hem de yolcunun aracın içerisinde bulunan bir butona basarak istediği her konuda bilgi alabileceği yabancı dil destekli çağrı merkezimizi de bu projeyle hayata geçirdik. Çağrı merkezimizden taksimetre kontrolünü dahi gerçekleştirebiliyoruz.
TAKSİ PATRONLARI TAŞ KOYDU MEHMET S. - TAKSİCİ: Sayın Evin. Ben ticari takside çalışmaktayım, pazar günkü ve 20.04.2010 tarihli gazetede çıkan yazınızı da ilgiyle okudum. Evet siz ticari taksi de çalışanların bir yüzünü görüyorsunuz, onları savunacak değilim. Yerden göğe kadar haklısınız kesinlikle halkı ve turistleri kandırmak için hiçbir kötü yola başvurmamalıdırlar. Ticari taksilerin plakaları oto center denen yerde el değiştirmektedir. Fiyatları 500.000 TL. civarındadır şimdilik çünkü her an fiyatları değişmektedir. Evet devlet taksilere (taksimetre kapandığı zaman otomatik olarak fiş çıkacak şekilde ) yazar kasa koymak istedi ama ticari taksi satan kişiler bu işe engel koydu ve nedense olmadı. Ticari taksi patronları şoförlerden günlük olarak 170.00 TL istiyor ve bu çalışanların hiçbir sosyal güvencesi yok. Şoförler sosyal güvence istese anında kapı dışarı ederler ve yeni şoförleri anında bulurlar. Çünkü boş gezenler için en kolay yapacak iş (ehliyeti olanlar için) şoförlük yapmak. Bu şoför arkadaşlar da söylediğim ücretleri çıkarmak için (bu ücrete mazot ve şoförün kazanacağı ücret dahil değil) nasıl çalışacağını bilemezler. Türkiyede hangi iş sistemli ki ticari taksi işi düzgün olsun. Bunların dışında İstanbulda 18.000 ticari taksi varsa 36.000 adet de korsan taksi var. Devlet uğraşmak istemiyor olmalı çünkü bizler korsan taksilerin plakasını her yere verdik hiçbir netice alamadık.
BELEDİYEDEN CEVAP ALAMIYORUZ Birleşik Taksiciler Derneği Başkanı Memduh Çırak: ''Yazınızdan dolayı size teşekkür ediyorum. Emin olun ki bu tür taksi şoförlerinin sayıları çok olmamakla beraber maalesef mesleğimizi karalamaları bizi derinden üzmektedir. 5253 sayılı yasayla kurulan derneğimizin bu konuda yaptırımı olmamakla beraber konuyu İstanbul Taksiciler Esnaf Odası başkanına bizzat ilettim. Onlar da bu konuyu belediyeye aksettirdiklerini söylediler. Taksi konusunda maalesef yetki karmaşası bulunmaktadır. Gelen şikayetlerin muhattabı İstanbul Taksiciler Esnaf Odası olması gerekirken belediye ''yetki bende'' demektedir. Ancak gelen şikayetler ve meslekle alakalı diğer hususlar hakkında görüşme talep etmemize rağmen henüz cevap dahi alamadık. Bu çağda taksi ile ilgili bir yönerge çıkartılırken veya bir karar alırken bu mesleğin temsilcilerinin imzasının alınmaması kabul edilemez. Tabii ki bu sorunlar, başta vatandaşın taksilerden olan şikayetlerinin cevabı değil. Bilmenizi isterim ki şu anda İstanbulda derneğimiz üyeleri ve bazı durakların haricinde araçlarda çalışan şoförlerin hiçbir kaydı tutulmamak tadır. Şoförlerin sosyal güvencesi olmadığından dolayı da kalifiye elamanların çoğu sigortalı bir iş bulduklarında bu mesleği bırakmaktadırlar. Taksi şoförleriyle sıkıntı yaşamamak için öncelikle sosyal güvenceleri verilmeli ve kayıt altına alınmalıdırlar.''
SORUNLAR ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR TÜRKİYE TAKSİCİLER VAKFI BAŞKANI GÜNEŞ TAŞ: Sayın Evin. Öncelikle böyle bir olayı haber yapıp kamuoyu ile paylaşmanız son derece iyi oldu. Sizden bu yapılanlar için özür dilemeyeceğim. Her özür dilememizde toplum olarak pislikleri halının altına süpürmekten başka bir şey yapmıyoruz. Sorunlar çığ gibi büyümeye devam ediyor. Yeni seçilen taksiciler odası başkanımız bu yazdıklarınızı seçim bildirgesinde yazdı ve sorunun çözüm yolu içinde belediye ile 'yasal prosedürde neler yapabilirizi paylaşıyor. Şikâyetinizi biz vakıf olarak takip edeceğiz.
NEW YORKTA TAKSi VURGUNU Taksici dolandırıcılığı yazımız üzerine okurum Refik Beyden New Yorktaki benzer bir olayla ilgili bilgi maili aldım. Meğer New Yorkta 35 bin taksicinin taksimetreyle oynayarak toplam 8.3 milyon dolar haksız kazanç elde ettiğini ortaya çıkmış. New York Postta yer alan habere göre vurgun şöyle anlaşılmış: Anestezi uzmanı olan Mitchell Lee, Manhattandaki evinden her gece işe taksiyle gidip geliyormuş. Ancak bir gece her zamankinden iki dolar daha fazla ödediğini fark etmesi, şehirde 8.3 milyon dolarlık taksi vurgunu ortaya çıkardı. Normalde yol için beş dolar ödeyen Mitchell, iki dolar fazla tutan yol ücreti sonrasında New Yorktaki taksileri denetleyen Taksi ve Limuzin Komisyonuna resmi bir şikayette bulundu. Açılan soruşturmada, şehirdeki 48 bin 300 lisanslı taksiden 35 bin 558inin taksimetrenin daha hızlı ilerlemesini sağlayan numarayı kullandığı ortaya çıktı. Normalde şehir dışına çıkıldığında uygulanan bu yöntemle, son iki yıl içinde taksicilerin 8.3 milyon dolar haksız kazanç elde ettikleri belirlendi. Vurgunun ortaya çıkmasına neden olan taksici Vasim Halid Cheemanın geçen yıl altı bir ay içinde 574 yolcuyu bu şekilde dolandırdığı ve 40 bin dolar kazandığı ortaya çıktı. NYta kuralları çiğneyen taksiciler için 200 dolar para cezası veriliyor ve taksi lisansı iptal ediliyor. Ancak binlerce şikayete rağmen geçen beş yılda sadece 100 taksicinin lisansı iptal edilmiş.
DÜZELTME: Salı günü fotoğrafını yayınladığımız taksici arkadaştan özür dileriz. Plakayı silmemize rağmen durak ismi (Babıali) görünüyordu. Söz konusu taksiciyle ilgili hiçbir sorun yaşamadık.
2011-03-11
|