ERKEKLER, TAKSÝDE KADIN ÞOFÖR GÖRÜNCE ÞAÞIRIP KAZA YAPIYOR
Türkiyenin en yoðun trafiðine sahip Ýstanbulda ekmek parasýný taksicilikten kazanan 6 bayan þoför var.
Kadýn taksiciler, kendilerine þaþkýn gözlerle bakan erkek sürücülerin kimi zaman kaza yaptýðýný anlatýyor. Taksimedya adlý þirkette çalýþan Suna Özþahin, Ayfer Bürükeren, Reyhan Þentürk, Sevil Damlýca ve Nebahat Koçtemiz erkeklerin bile trafikte zorlandýðý Ýstanbulda direksiyon sallýyor.
Kadýn taksi þoförleri Türk insanýnýn hayatýna 1960lý yýllarda Belgin Doruk ve Fatma Girikin oynadýðý filmlerle girdi. Ailesinin geçimini saðlamak için taksi þoförlüðü yapmaya baþlayan bir bayanýn hikayesini anlatan ''Nebahat Abla'' filmi Türk insanýný etkiledi. Ancak, filmin üzerinden 35 sene geçmesine raðmen bu meslek kadýnlar arasýnda yaygýnlaþmadý. ''Biz bunu deðiþtireceðiz.'' diyen 5 bayan þoför, gazetede gördükleri bir ilanýn ardýndan ayný ortamda buluþmuþ. Önce bir dizi sýnavdan geçirilmiþler. Direksiyon hakimiyetlerine, psikolojik durumlarýna bakýlmýþ. Ýmtihanlarý baþarýyla tamamlayýnca 4,5 ay önce direksiyon baþýna geçmiþler. Üstelik erkeklerden daha iyi þoförlük yaptýklarýný iddia ediyorlar. Ýlk zamanlar aileleri þiddetle karþý çýkmýþ; fakat zamanla kabullenmek zorunda kalmýþlar. Kadýn taksicilerin araçlarý da özel. Televizyondan buzdolabýna, yiyecekten içeceðe her türlü hizmet veriliyor.
Kamera þakasý sanýyorlar
Suna Özþahin 53 yaþýnda, daha önce 15 sene servis þoförlüðü yapmýþ. Taksicilik yapmayý hiç düþünmemiþ. 39 yýllýk evli olan Özþahinin 3 kýzý, 2 torunu var. Suna Haným, en fazla arabada kamera arayan müþterilerden þikayet ediyor. ''Ben taksi þoförüyüm.'' dese de ''Yapma abla ya, kamera nerede, akþam kaçta yayýnlanýr?'' sorularýna muhatap olmaktan kurtulamamýþ. Bazen de erkek meslektaþlarýnýn sitemiyle karþýlaþmýþ. ''Bu iþi de elimizden aldýnýz. Abla sen git öðretmenlik falan yap.'' sözlerini neredeyse her gün iþitmiþ.
48 yaþýndaki Ayfer Büyükeren üniversite mezunu, banka müdürlüðünden emekli. Sarýyer Halk Eðitim Merkezinde Türk sanat müziði söyleyen Büyükeren, þoförlüðün sanýldýðý kadar zor olmadýðýný savunuyor. Mesleðine âþýk olduðunu söyleyen Ayfer Haným, ilginç bir olay yaþamýþ: ''Bir gün arabama bir turist bindi. Beni görünce cep telefonuyla Ýngilteredeki arkadaþlarýný arayarak, (Türkiyede bir taksiye bindim; fakat þoförü kadýn.) dedi.''
Sevil Damlýcanýn durumu diðer arkadaþlarýndan farklý. Ehliyetini 3 yýl önce almýþ. Ailesi, taksiciliði býrakmasý için baský uyguluyor. 37 yaþýndaki Sevil Haným, yýllarca modelist olarak çalýþmýþ. Ýnsanlarla iletiþim kurmayý çok sevdiðini anlatan Damlýca, babasýnýn da taksi þoförü olduðunun altýný çiziyor. 14 yaþýnda bir kýzý var. Eþinden ayrýldýðý için maddi sýkýntý çekmiþ. Çocuðunun ihtiyaçlarýný karþýlamak amacýyla çalýþmaya baþlamýþ.
Nebahat Koçtemiz ise 50 yaþýnda. Daha önce bir sürücü kursunda direksiyon öðretmenliði yapan Koçtemiz, ''Kolay iþi herkes yapar biz zor olaný seçtik.'' diyor. ''Kadýnlar her iþi yapamaz, taksi þoförlüðü erkek iþidir.'' sözüne tahammül edemiyor. Birçok erkek sürücünün ''trafikte kendisine bakarken kaza yaptýðýný'' kaydeden Koçtemiz, þu görüþleri dile getiriyor: ''Yanýmdan geçerken bir bakýyor ki taksiyi kadýn kullanýyor. Þaþýrýp bakarken kaza yapýyor. Ancak erkek meslektaþlarýmýz bize saygýlý davranýyor. En büyük hedefimiz taksicilikte kadýn sayýsýný çoðaltmak. Erkeklere, (taksi þoförlüðü nasýl yapýlýr) öðreteceðiz.''
2011-03-18
|