TEKERLEKLİ VALİZ İCAT OLDU, TAKSİCİ PERİŞAN OLDU!
Eskiden yükü ağır olan vatandaşların ticari taksiye binmeyi mecburiyetten dolayı tercih ettiklerini belirten taksici esnafı Ahmet Şimşek, günümüzde gelişen teknolojinin işlerini baltaladığını söyledi. Tekerlekli valizin icadına ateş püsküren Şimşek, ''Tekerlekli valiz icat oldu, taksici perişan oldu!'' dedi. Şimşek, ayrıca hiç unutamadığı dolandırılış öyküsünü anlattı.
Bahçelievler Mahallesi'nde bulunan Kartal Taksi Durağı esnaflarıyla yaptığımız röportajımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Durak başkanı Ahmet Şimşek, mesleğine ilişkin yaptığı açıklamalarında başından geçen ilginç olayları anlattı. Röportajın ikinci ve son bölümü şöyle:
Sayın Şimşek, bulunduğunuz mekân kime ait? Burayı kullanmaktan dolayı bir ücret ödüyor musunuz?
Sekiz taksici arkadaşımız burada hizmet veriyor. Durak yeri ise şahsa ait. Kiramızı ödüyoruz, Belediye'ye de işgaliye bedeli ödüyoruz.
Eskiden şehirlerarası yolcu taşıyordunuz. Bu dönemde de size bu tür cazip işler geliyor mu?
Çıkmıyor artık eskisi gibi. Çünkü akaryakıt bugün çok pahalı. İstanbul'a gitmek üzere bize en samimi arkadaşımız gelse dahi en ucuz 300 liradan aşağı götüremezsin. Çok zorunlu olursa vatandaş gider.
Yetkililere iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Bolu'da taksi durakları arasındaki mesafe birbirine çok yakın. Aradaki mesafenin arttırılması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca Çağsu Hastanesi'ne, Kalıcı Konutlar'a, Tıp Fakültesi'ne yeni taksi duraklarının açılacağı yönünde duyumlar alıyoruz. Ben Kalıcı Konutlar kurulduğundan bu yana hastaneye müşteri taşırım, bir gün dahi oradan geçerken beni bir vatandaşın durdurup taksime bindiğine şahit olmadım. Çünkü o bölgeye düzenli otobüs seferleri yapılıyor. Zaten şu an 203 tane taksi var Bolu'da. Bir de bu noktalara durak açılırsa ve her birine 10 taksi plakası verilmiş olsa ne olur? Bugüne kadar yapılan sınırlamalar nerede kalmış olur?
Bu noktalarda durak açılmaması vatandaşlar açısından bir sorun teşkil etmez mi peki?
Açılmasın derken, buna başka çareler üretilebilir. Yetkili kurumun bu noktalara iki taksinin çekilebileceği kadar alanlar oluşturulmalı. Oralara yolcu taşıyan taksiler, dilerlerse o yapılan yerlere araçlarını çekip müşteri beklemeleri sağlanabilir. Bu sistemle çözülmesi bizim için iyi olacağı düşüncesindeyim. Aksi takdirde yeni taksi durakları açıldığını varsayalım. Bir taksi durağında en az 10-15 taksici bulunacak. Hastanelerdeki yoğunluk sabah 08.00 akşam 17.00 arasındadır. Peki, bu taksiler akşam 17.00'dan sonra ne iş yapacaklar? Ne yapacaklarını ben söyleyeyim, bu taksiler çarşıya inecekler ve tur atarak bizim müşterilerimizi elimizden almaya çalışacaklar. Yani çarşıda bulunan duraklardaki şoförlerin ekmekleriyle oynayacaklar.
Sayın Şimşek, başınızdan geçen ilginç bir olayı bizimle paylaşır mısınız?
Yaklaşık 10 yıl olmuştur. Durağa bir gün karıkoca çift geldi. Zonguldak'a gideceklerini söylediler. Fiyat pazarlığı yaptık ve düştük yola. Zonguldak'a vardık, bana köylerine uğramak istediklerini söylediler. Köye geçmeden önce de yemek yemek istediklerini söylediler. Neyse yolun karşı kıyısında bir sahil lokantası gördük. Durdum etrafıma bakındım kavşak göremedim yolun karşısına geçmeye. Neyse karıkoca araçtan indiler, lokantaya geçtiler. Ben de araçla kavşak bulmak için hareket ettim. Yaklaşık 300 metre ileri de bir kavşak buldum oradan dönüş yapıp lokantanın önüne çektim aracımı. Lokanta da garson kapıda karşıladı. Garsona, az önce lokantaya giren karıkocayı aradığımı söyledim. Garson da bana, 'Onlar aşağıdaki balık pazarına indiler' dedi. Aşağıdaki balık pazarına ben de indim. Sağa sola bakındım Zonguldak'a kadar getirdiğim karıkoca yoklar. Bir de fark ettim ki balık pazarının diğer ucunda çıkış var. Demek ki oradan çıkarak ortadan kayboldular. Kılık kıyafetleri de düzgündü. Hiç dolandırıcı olacakları aklıma gelmemişti. Sonra döndüm lokantaya, garsona dedim ki, 'Dolandırıldım, bari şu karnımı doyur benim.' Karnımı doyurdum o lokantada, ardından karakola gittim ama o karıkoca bulunamadı. Sonra bastım marşıma çıktım geldim geri Bolu'ya. Ama bu olaylar bana ders oldu. Artık öle kolay hatalar yapmıyorum.
Nasıl yani, bu gibi durumlara karşı ne gibi önlemler alıyorsunuz?
Örneğin geçen gece durağa bir vatandaş geldi. Bana Abant sapağına gitmek istediğini söyledi. Hafif sarhoş olduğunu fark ettim. Aracıma alsam, paramı alamayabilirim diye düşündüm. Kendisine araçta yakıtımın az olduğunu, gitmek istediği yere tutacak para kadar yola çıkmadan önce yakıt almasını söyledim. Başta karşı çıktı. Ben de aksi takdirde istediği yere götüremeyeceğimi söyledim. Artık yakıtımı aldı ve yola koyulduk. Bu şekilde işimi garantiye almış oldum.
Son açıklamalarınız nelerdir?
Taksicilik eskisi gibi değil. İşlerimiz bir hayli azaldı. Fabrikaların çıkardığı bir icat bizim işlerimizi düşürdü. O da tekerlekli valizler. Eskiden insanlar eşyalarla yürümekte güçlük çekerlerdi. Şimdi ise tekerlekli valizler var. Herkes bu valizlerden kullanmaya başladı. Önceden yükünü taşımakta zorluk çeken vatandaşlar çareyi gidecekleri yere taksiyle gitmekte buluyorlardı. Ama şimdi bu valizlerle yürünecek mesafeler insanları zor durumda bırakmıyor. Ayrıca mevcut durakların kalkış noktalarına alınmasını istiyoruz. Çünkü şu an Bolu'da taksi durakları bu şekilde düzenlenmiyor. Biz bunu yetkililere de ilettik. Bizim isteğimiz olumlu karşılandı. Bu konuya bir an önce çözüm getirilmesini ve duraklarımızın kalkış noktalarına taşınmasını talep ediyoruz. Çünkü büyük şehirlere baktığımızda taksi durakları bu şekilde dizayn edilmiş durumda. Böylece hem vatandaş hem de taksici esnaflar çok rahat eder. bolugündem
2011-03-18
|