ÝSTANBUL TAKSÝLERÝNDE DEVRÝM GÝBÝ KARAR
Ýstanbul Büyükþehir Belediyesince hazýrlanan ''Bilgi Kartlarý'' baþlýklý kitaba göre, kentte 2010 yýlý itibarýyla bulunan 18 bin taksinin yüzde 10 ile 20'si mal sahibi tarafýndan çalýþtýrýlýrken, geri kalaný þoför tarafýndan kullanýlýyor ve kiralanýyor.
Ýstanbul'daki taksilerin yaklaþýk yüzde 30 ile 40'ý bir duraða baðlý çalýþýyor. Yüzde 60 ile 70'i ise bir duraða baðlý olmaksýzýn kent içerisinde geziniyor. Bir taksi, günde ortalama 250 kilometre yol gidiyor ve bu aylýk 7 bin 500 kilometreye denk geliyor. Bu rakamýn yaklaþýk 3'te biri yani 2 bin 500 kilometresi boþ gezinmeden kaynaklanýyor. Ýstanbul Büyükþehir Belediyesince taksicilerin güvenlik sorunlarýnýn çözümü için çaðrý merkezi ve taksi durak projesi geliþtirildi.
Bu kapsamda, duraklarýn iþletilmesi, duraklar arasý entegrasyon ile yüksek güvenliðin saðlanmasý, duraklarda kapasite yönetimi amacýyla taksi otomasyon, yönlendirme, araç takip ve ödeme sistemlerinin kurulmasý ve iþletilmesi tek elden yürütülecek.
Büyükþehir belediyesi, 124 adet taksi duraðýný ÝSPARK iþletiminde UKOME kararlarý ile faaliyete geçirdi. Böylece 2 bin 500 boþ gezinmenin yüzde 30'luk dilimi azalacak.
Durak talep eden taksici esnafýnýn taleplerine cevap verilecek. Bu hizmetle Ýstanbullular'ýn hýzlý, rahat ve kaliteli hizmet almasý, taksi duraklarýnýn modern altyapýya kavuþturulmasý, yakýt maliyetinin düþürülmesi, taksi þoförlerinin güvenliðinin artýrýlmasý, kent trafiðinin rahatlamasýna katký verilmesi ve trafikten kaynaklanan stres, hava ve gürültü kirliliðinin azaltýlmasý saðlanacak.
ARAÇLAR UZAKTAN ERÝÞÝMLE DURDURULABÝLECEK
Ýhale aþamasýnda olan taksi çaðrý merkezleriyle Ýstanbul genelinden gelecek tüm taksi çaðrýlarýný deðerlendirecek bir merkez kurulacak. Taksilere gerekli donanýmlar takýlarak çaðrý merkezleriyle entegre çalýþmasý saðlanacak.
Çaðrý merkezine eriþim, büyükþehir belediyesinin belirlediði tek numarayla olacak. Yapýlan çaðrýlar online haritalar üzerinden izlenebilecek. Böylece güzergahýn yoðunluðuna göre taksiler yönlendirilecek.
Taksilere ücretsiz GPS, navigasyon, LCD ekran gibi ekipman eklenecek.
GPS uydu sistemi aracýlýðýyla alýnan anlýk konum, hýz, yön bilgileri ile aracýn nerede olduðu saptanabilecek ve güvenlik amacýyla araçlar uzaktan eriþimle durdurulabilecek.
Yabancý yolcularla karþýlaþýlan iletiþim sorunlarý için araç içindeki butona basýlarak çaðrý merkeziyle iletiþime geçilecek ve çaðrý merkezi yolcuyla iletiþimi saðlayacak.
Sürücü kimlik tanýma sistemi ile hangi aracý kimin kullandýðý, çalýþma saatleri ve SGK kapsamýnda olup olmadýðý sorgulanabilecek. Taksi koltuklarýnýn arka tarafýnda 8 inç ekranlarla, yol durumu, güzergahý, önemli haberler, en yakýn otel, hastane, polis merkezi gibi kurumlarýn acil telefonlarý ve konumlarý harita üzerinde sunulacak.
Güvenli seyahat hizmeti, çaðrý merkezi ve emniyetin ilgili birimi ile direk iletiþime geçebilen, araç içi ses iletiþimi kurabilen, montaj opsiyonlarý bulunan sesli haberleþme cihazý kullanýlacak.
TAKSÝLERDE PANÝK BUTONU BULUNACAK
Tehlike anýnda panik butonuna basýlarak çaðrý merkezi ve emniyetle direk iletiþime geçilebilecek. Araç içerisindeki ortam, kayýt altýna alýnarak, bilgiler ilgili merkezlere iletilecek. Araç uydudan takip edilebildiði için yeri anýnda belirlenecek. Böylece taksiler daha güvenli hale gelecek.
Araç üzerinde, araç içi LCD panelde, web uygulamada reklamlar alýnabilecek. Her türlü reklam ücretlendirilmesi, belediyenin denetiminde yapýlacak. Reklam gelirleriyle taksiciler ek gelir imkaný saðlanmýþ olacak.
Bu arada, Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi taksi araç sahipleri ve þoförlerini, Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirdi. Belediye ve SGK, taksici esnafýnýn sosyal güvence kapsamýndaki çalýþmalarýný koordineli olarak yürütüyor.
2010 yýlýndan itibaren taksi harçlarý kaldýrýldý ve 18 bin taksici, yýlda toplam 6 milyon TL harç bedelinden muaf oldu.
KORSAN TAÞIMACILIÐI ÖNLEMEYE YÖNELÝK ÇALIÞMA
Korsan taþýmacýlýðý önlemeye yönelik çalýþmalar kapsamýnda öncelikli olarak Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi tarafýndan bir komisyon kuruldu.
Kurulan komisyona, Toplu Ulaþým Hizmetleri Müdürlüðü ile Ýl Emniyet Müdürlüðü, Ýl Jandarma Komutanlýðý, Zabýta Daire Baþkanlýðý, Ýstanbul Vergi Dairesi Baþkanlýðý ve esnaf odasý temsilcilerinin de katýlýmý saðlandý.
Ayrýca 2010 yýlý içerisinde korsan taþýmacýlýk yaptýklarý tespit edilen 8 bin 402 araca iþlem yapýldý.
ÞOFÖR EÐÝTÝMLERÝ
2006 yýlýndan bugüne kadar 24 bin taksi þoförüne eðitim verildi. 19 bin 66 þoför sertifika aldý.
Þoförlere, acil kurtarma ve ilk yardým, þehir bilgisi, harita ve þehir planý okuma, davranýþ, diksiyon, yol ve trafik bilgisi eðitimleri ile isteðe baðlý olarak da yabancý dil eðitimi verildi.
TAKSÝ TASARIM YARIÞMASI
Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi tarafýndan halka daha konforlu hizmet verecek, engellilerin ihtiyaçlarýný karþýlayacak ve yüksek güvenlikli taksi araçlarý, taksi duraðý ve iletiþim sistemlerinin geliþtirilmesi amacýyla düzenlenen ''Taksi sistemi tasarýmý projesi'' yarýþmasý, 2 Mart'ta ilan edildi.
Ulusal çaptaki yarýþma ''Profesyoneller'', ''Üniversite'' ve ''Orta Öðretim Teþvik'' kategorileri olmak üzere 3 kategoride gerçekleþtirilecek. Yarýþma, ''Genel Taksi Tasarýmý'', ''Eko-Araç Taksi Tasarýmý'', ''Taksi Duraðý Tasarýmý'', ''Taksi Ýletiþim Sistemleri Tasarýmý'' konularýnda yapýlacak
Tarihi bölgeler gibi özel alanlarda, indirme bindirme noktalarýnda kolaylýklar getirmesi amaçlanan en çok 3 kiþi kapasiteli araçlar tasarlanacak.
2011-03-22
|