ANASAYFA HABERLER DURAK EKLE ÝLETÝÞÝM
 
ÝL
TAKSÝ
ÝZMÝR GOLD TAKSÝ TAKSÝMETRE OKEY - BATAK Gold Taksi Üyesi Ol
ÝSTANBUL PREFABRÝK DURAK PLAKA YAZISI OYUNLAR
ANKARA SATILIK PLAKA HAVAALANI TAKSÝ CANLI KAMERA

cialis online viagra bestellen kamagra jelly


 

ANASAYFA / TÝCARÝ TAKSÝ HABERLERÝ

TÜV TÜRK ARAÇ MUAYENE ÝSTASYONU



TÜV TÜRK ARAÇ MUAYENE ÝSTASYONU

ONLÝNE RANDEVU ALMAK ÝÇÝN TILA

ARAÇ MUAYENE FÝYATINI ÖÐRENMEK ÝÇÝN TIKLA


GECÝKME BEDELÝNÝ ÖÐRENMEK ÝÇÝN TIKLA

ARAÇ MUAYENE SÜRESÝNÝ ÖÐRENMEK ÝÇÝN TIKLA

ÇALIÞMA SAATLERÝMÝZ
Tüm Ýstasyonlar için Standart Saatler
Pazar hariç haftanýn her günü 08:30 – 17:15 (Öðlenleri de Açýk)
Ýstanbul Ýstasyonlarý
Pazar Hariç Her Gün
Tüm Ýstasyonlar 08:30 - 18:15
Ankara Ýstasyonlarý
Pazar Hariç Her Gün
Ývedik, Gölbaþý, Akyurt, Ýstanbul Yolu 08:30 - 18:15
Polatlý, Þereflikoçhisar, Beypazarý 08:30 - 17:15
Bursa Ýstasyonlarý
Pazar Hariç Her Gün
Merkez (Kestel) 08:30 - 18:15
Orhangazi, Ýnegöl, M.Kemalpaþa, Gemlik, Karacabey 08:30 - 17:15
Adana Ýstasyonlarý
Pazar Hariç Her Gün
Seyhan, Ceyhan, Kozan, Yüreðir 08:00 - 16:45
Mersin Ýstasyonlarý
Pazar Hariç Her Gün
Merkez, Anamur, Erdemli, Mut, Silifke, Tarsus 08:00 - 16:45
Hatay Ýstasyonlarý
Pazar Hariç Her Gün
Merkez, Ýskenderun, Reyhanlý, Dörtyol 08:00 - 16:45

* Ýstasyonlarýmýzda yukarýda belirtilen saatler arasýnda müþteri kabulü yapýlmakta olup, son araç muayenesi yapýlana kadar hizmetimiz devam etmektedir.



ARAÇ TRAFÝK MUAYENESÝ ÝÇÝN YARARLI BÝLGÝLER

Muayene için randevu almak istiyorum, ne yapmalýyým?

Randevunuzu aþaðýdaki yöntemlerle kolayca alabilirsiniz:

* Randevu almak için lütfen týklayýnýz.
* Haftanýn 7 günü 08:00-20:00 saatleri arasýnda hizmet veren 444 8008 numaralý Çaðrý Merkezinden.

Randevu alýrken ruhsatýnýzý yanýnýzda bulundurmanýz gerekmektedir.
Engelli araçlarýna öncelik var mý? Muayene ücreti tahsil ediliyor mu?

TÜVTURK Muayene Ýstasyonlarýnda, engelli vatandaþlarýmýza ait araçlara muayene sýrasýnda öncelik tanýnmakta olup, 2918 sayýlý Karayollarý Trafik Kanununun 35nci maddesine göre, engelli araçlarý dahil tüm araçlardan muayene ücreti tahsil edilmektedir.
Öncelik verilen araçlar nelerdir?

Araç muayene istasyonlarýmýzda, ambulans, itfaiye ve sivil savunma araçlarý, doðalgaz acil müdahale araçlarý, Emniyet Teþkilatýna ait resmi araçlar ve engelli vatandaþlarýmýza ait araçlara, Trafik zabýtasý ile birlikte muayeneye gelen araçlar, muayene tekrarý ve tadilat sonrasý muayeneye öncelik tanýnmaktadýr.
Neden TÜVTÜRK deðil de TÜVTURK ?

Türk Ticaret Kanununun 48. maddesinin son fýkrasý hükmüne göre, ''Türk'', ''Türkiye'', ''Cumhuriyet'' ve ''Milli'' sözcükleri bir ticaret ünvanýna ancak Bakanlar Kurulu kararýyla konulabilmektedir. Türk kelimesini kullanma hakký yasa gereði sadece devletin kendisindedir.
Muayene ücretlerini kim belirliyor ?

Araç Muayene ücretleri yýllýk olarak T.C. Ulaþtýrma Bakanlýðý Kara Ulaþtýrma Genel Müdürlüðünün genelge ve emirleri doðrultusunda belirlenmektedir.

2918 sayýlý Karayollarý Trafik kanununun 35. maddesinde belirtilen esaslar uygulanmaktadýr; Gelirler Ýdaresi Baþkanlýðý tarafýndan yýllýk olarak yayýmlanan sirküler baz alýnmaktadýr. TÜVTURK, tamamen belirlenmiþ rakamlara göre iþlem yapmak durumundadýr.
Araç muayenesi için gerekli belgeler nelerdir?

Aracýnýzý muayeneye götürürken bulundurulmasý gereken evraklar ;

* Araç trafik ve tescil belgesi (ruhsatý),
* Geçerli bir trafik sigortasý,
* Ýstasyonlarýmýzda yapýlacak vergi borcu sorgulamasýnda herhangi bir borcunuzun olmamasý (sorgulamada borç çýkmasý durumunda Fenni Muayene Ýzin Belgesi ya da borcun sistemden düþürülmesi istenecektir)
* Araçta LPG veya CNG var ise 1 ay içinde alýnmýþ Gaz Sýzdýrmazlýk Raporu
* Aracýnýzda ruhsatýnýza iþlenmemiþ bir tadilat söz konusu ise, yukarýdaki belgelere ek olarak Ek-1 belgesi ile birlikte yetkili mühendislerce çizilmiþ olan tadilat projesini de getirmeniz gerekmektedir.

Ruhsatýnýzda yer kalmadýðý durumlarda, Þoförler ve Otomobilciler Odasýndan temin edebileceðiniz, doldurulmuþ Ek-1 belgesi (Trafik Tescil Müracaat ve Ýþlem Formu) ile istasyonlarýmýza baþvuruda bulunmanýz gerekmektedir. Aracýnýzýn muayenesinde, bu belge kullanýlacak ve onay iþlemi Ek-1 belgesi üzerine yapýlacaktýr. Bu iþlemden sonra onaylanmýþ Ek-1 belgesi ile Trafik Tescil Þubesine müracaat ederek gerekli deðiþikliði yaptýrabilirsiniz.

Geçerli egzoz gazý emisyon ölçümünün olmamasý 01 Ocak 2010 tarihinden itibaren ''Aðýr Kusur'' olarak deðiþmiþtir. Bu nedenle muayeneye gelmeden önce egzoz gazý emisyon geçerlilik tarihini kontrol ediniz. Bu hizmet TÜVTURK istasyonlarýndan da alýnabilir. Egzoz gazý emisyon ölçüm hizmeti verilen istasyonlarýmýz için http://www.tuvturk.com.tr/content/default.aspx?cid=132 linkini incelemenizi tavsiye ederiz.
Önemli Not: Yukarýda belirtilen tüm belgelerin asýllarý getirilmelidir.
Egzoz Gazý Emisyon ölçümü için gerekli belgeler nelerdir?

Egzoz gazý emisyon ölçümü yapýlacak aracýnýz için;

* Trafik ve Tescil Belgesinin aslý
* Motorlu Taþýt Egzoz Emisyon Ruhsatý (ilk kez egzoz gazý emisyon ölçümü yaptýracak olan araçlardan talep edilmez.)

ile istasyonumuza müracaat etmeniz gerekmektedir.

Muayenede kontrol edilenler noktalar nelerdir?

Aracýnýzýn periyodik muayenesi esnasýnda, araç tanýmlarý, ruhsat bilgileri, direksiyon sistemi, fren tertibatý, görüþ þartlarý, aydýnlatma sistemi, aks, jant, lastik ve süspansiyon sistemi, þasi ve þasi baðlantý parçalarý, gürültü kirliliði için gerekli kontroller ve aracýn diðer donanýmlarý kontrol edilmekte ve araç güvenliði için uygun olup olmadýðý tespit edilmektedir.
Muayene onayý için ruhsatýmda yer kalmadý, ne yapmalýyým?

Ruhsatýnýzda yer kalmadýðý durumlarda, Þoförler ve Otomobilciler Odasýndan Ek-1 belgesi (Trafik Tescil Müracaat ve Ýþlem Formu) temin etmeniz, doldurtmanýz ve muayene için gerekli diðer evraklarla birlikte istasyonlarýmýza müracaat etmeniz gerekmektedir. Aracýn muayeneden geçmesi halinde onay bu belge üzerine gerçekleþtirilecek olup Ek-1 belgesi ile Trafik Tescil Þubesine müracaat ederek tescil belgenizin muayene bölümünün deðiþikliðini gerçekleþtirebilirsiniz. Tescil belgenizin deðiþikliði için gereken süre ile ilgili olarak Trafik Tescil Þubesinden bilgi alabilirsiniz.

Aracýma LPG taktýrdým; ne yapmam gerekiyor?

Tadilat kapsamýna giren deðiþiklikler AÝTM'nin (Araç Ýmal, Tadil ve Montajý Hakkýnda Yönetmelik) EK-4 ünde belirtilen "Müsaade Edilen Tadilatlar" maddesinde belirtilmiþtir. Yakýt sistemlerinde (LPG, CNG ) yapýlan tadilatlar da bu kapsama girmektedir ve aracýn geçerli bir muayenesi olsa dahi tadilat sonrasý muayeneye girmesi gerekmektedir. Tadilat sonrasý muayene ücretleri araç sýnýflarýna göre belirlenir, "periyodik araç muayenesi" ile aynýdýr. Tadilat Muayenesi için gerekli belgeler;

* Araç trafik ve tescil belgesi (ruhsatý),
* Trafik Sigortasý
* Yetkili Mühendis tarafýndan çizilen onaylý tadilat projesi
* Þoförler ve Otomobilciler Odasýndan temin edilen ve doldurulmuþ Ek-1 belgesi (Trafik Tescil Müracaat ve Ýþlem Formu)
* Gaz sýzdýrmazlýk raporu
* Ýstasyonlarýmýzda yapýlacak kontrollerde, herhangi bir vergi borcunuzun bulunmamasý.

Muayenede, tadilatýn projeye uygunluðu kontrol edilir ve periyodik muayenesi gerçekleþtirilir. Sonrasýnda onaylanmýþ muayene raporu ve Ek-1 belgesi ile Trafik Tescil Bürosuna baþvurarak araç üzerinde yapýlan deðiþikleri ruhsata iþletmeniz gerekmektedir.

Geçerli Egzoz Gazý Emisyon ölçümünün olmamasý 01.Ocak.2010 tarihinden itibaren aðýr kusur olarak deðiþmiþtir. Bu nedenle, muayeneye gitmeden önce egzoz gazý emisyon ölçümünüzün geçerlilik tarihini kontrol etmenizi öneririz.
Aracýma Egzoz Gazý Emisyon Ölçümü gerekli mi ? Egzoz Gazý Emisyon Ölçüm periyodu nedir ?

Egzoz gazý emisyon ölçümü;

Hususi otomobillerde;
Ýlk üç yaþ sonunda ve devamýnda her iki yýlda bir

Resmi otomobillerde;
Ýlk iki yaþ sonunda ve devamýnda yýlda bir

Diðer motorlu taþýtlarda ise;
Ýlk bir yaþ sonunda ve devamýnda yýlda bir periyodlarda yapýlmaktadýr

Tarým ve orman traktörleri, motosikletler ve mopedler egzoz gazý emisyon ölçümüne tabi deðillerdir.

Ocak 1980 tarihinden önce tescil edilmiþ dizel motorlu araçlardan egzoz gazý emisyon ölçümü istenmez.

Trafikte seyreden tüm motorlu araçlar, 10 yaþýndan sonra her yýl egzoz gazý emisyon ölçümü yaptýrmak zorundadýr.
Yukarýda verilen süreler, a racýn trafiðe çýkýþýndan sonraki muafiyet sürelerini belirtmektedir. Bu sürenin bitim tarihinden itibaren bir ay içerisinde, Egzoz Gazý Emisyon ölçümü yaptýrýlmasý zorunludur. Takip eden emisyon ölçümleri ise, aracýn trafiðe çýkýþ tarihi esas alýnarak uygulanýr ve T.C. Ulaþtýrma Bakanlýðý tarafýndan yeniden düzenlenen ve 1 Ocak 2010 tarihinde açýklanan kusurlar tablosuna göre, geçerli bir ''Egzoz Gazý Emisyon Ölçümü'' olmamasý aðýr kusur olarak deðerlendirilmektedir.
Egzoz gazý emisyon testi ölçümü istasyonlarda yapýlýyor mu?

Egzoz Gazý Emisyon ölçümü hizmeti vermeye baþlayan istasyonlarýmýzýn bilgilerine http://TÜVTURK.com.tr/content/default.aspx?cid=132 linkinden ulaþabilirsiniz.
Muayene harcý (ücreti) nerede tahsil ediliyor?

Muayene harcý (ücreti), TÜVTURK istasyonlarýnda tahsil edilmektedir.
Fenni muayene izin belgesini nereden alabilirim ? Muayene iþlemi için Fenni Muayene Ýzin Belgesi gereklimidir?

Fenni muayene izin belgesini, baðlý olunan vergi dairesinden ya da online bilgi alýnabilen vergi dairesi veya bürolarýndan temin edebilirsiniz. Ýstasyonlarýmýzda bulunan ve Maliye Bakanlýðý tarafýndan tahsis edilmiþ sorgulama ekranlarýndan da vergi borcu bilgisine ulaþýlabilmektedir. Yapýlan kontrolde vergi borcu, ogs cezasý ve trafik cezasý görülmez ise, bir belgeye ihtiyaç duyulmadan muayene iþlemleriniz yapýlabilir. Yapýlacak sorgulamada vergi borcu, trafik cezasý vb. çýkmasý halinde ya da online olmayan vergi dairelerine baðlý araçlarýn borç sorgulamasý yapýlamamasý durumunda, muayene yapýlabilmesi için fenni muayene izin belgesi istenebilmektedir. Vergi Dairesi nezdinde yapýlan vergi borcu ödeme ve borcun sistemden düþürülmesi sonrasýnda istasyonda yapýlan kontrolde borç olmadýðý görülmesi durumunda da fenni muayene izin belgesi istenmeyecektir.
Gecikme cezasý nasýl hesaplanýr?

2918 sayýlý Karayollarý Trafik Kanununun 35. maddesi uyarýnca, muayene süresi geçirilen araçlardan, gecikilen her ay için %5 fazla muayene ücreti tahsil edilmektedir. Gecikme cezalarý 30 günlük dilimler halinde tahsil edilir. Bu nedenle 1 günlük veya 30 günlük gecikmeler 1 ay olarak deðerlendirilmektedir.

Gecikme cezanýzý http://www.tuvturk.com.tr/content/default.aspx?cid=117 linkindeki hesaplama modülünden öðrenebilirsiniz.

TÜVTURK istasyonlarýnda tahsil edilmekte olan gecikme cezalarýnýn tümüyle Hazineye aktarýldýðýný da ayrýca belirtmek isteriz.
Gecikme cezasý hangi kanuna göre tahsil edilir ?

2918 sayýlý Karayollarý Trafik Kanununun 25539 sayýlý ve 31.04.2004 tarihli Resmi Gazetede yayýmlanarak 01.01.2005 tarihinden itibaren yürürlüðe giren 5228 sayýlý Kanunla deðiþik 35 inci maddesinin ikinci fýkrasýnda ''Muayene süresi geçirilen her ay için muayene ücreti, yetki verilen gerçek veya tüzelkiþi ya da alt iþleticiler tarafýndan, % 5 fazlasý ile tahsil edilir. Ay kesirleri tam ay olarak hesap edilir.'' ifadesi yer almakta ve takip eden üçüncü fýkrasýnda ''.....ile % 5 oranýnda fazla tahsil edilen tutarýn tamamý Hazine payý olarak, izleyen ayýn yedinci günü akþamýna kadar, yetki verilen gerçek veya tüzel kiþi tarafýndan, yýllýk gelir veya kurumlar vergisi yönünden baðlý olduðu vergi dairesine þekli ve içeriði Maliye Bakanlýðýnca belirlenen bir bildirim ile birlikte ödenir.'' denmektedir.

Yukarýda anýlan Kanunun hükmü gereðince muayene ücreti, muayene süresi aþýlan araçlardan geçirilen her ay için, muayene süresi tespit edilemeyen araçlardan ise Kanunun yürürlüðe girdiði 01.01.2005 tarihinden itibaren her ay için % 5 fazlasýyla tahsil edilerek tamamý Hazine payý olarak aktarýlmaktadýr.
Muayene tekrarýndan sonraki muayeneden neden ücret alýnýr ?

Karayollarý Trafik Kanununun deðiþik 35. maddesi gereðince çýkarýlmýþ olan Araç Muayene Ýstasyonlarýnýn açýlmasý, iþletilmesi ve araç muayenesi hakkýndaki yönetmeliðin 8nci maddesinde belirtilen esaslara göre, muayenesi yapýlan araçlar muayeneden geçemedikleri taktirde, kendilerine tanýnan 1 aylýk süre içinde ayný muayene istasyonuna gelerek muayene tekrarýný yaptýrmak zorundadýrlar. Bu süre içinde gelinen ikinci muayene, muayene tekrarý olarak sayýlacaðýndan ücret tahsil edilmeyecektir. 1 aylýk zaman dilimi içinde gelinen ikinci muayene tarihi veya bir aylýk sürenin dolmasýndan sonra gelinen muayenelerde muayene ücreti tam olarak alýnmaktadýr.

Gezici istasyonlarda yapýlan muayenelerin tekrarlarý, ayný gezici istasyonda yapýlabildiði gibi gezici istasyonun baðlý bulunduðu ilin sabit istasyonlarýnda da muayene tekrarý yapýlabilmektedir.

Ýlgili yönetmelikte muayene tekrarý için verilmiþ hak 30 günlük süreyi kapsamaktadýr ve herhangi bir þekilde bu sürede deðiþiklik yapýlamamaktadýr.
Motor numarasý tespiti için servis raporu neden istenir ?

Periyodik Araç Muayenesinde aracýn motor numarasýnýnýn bulunamamasý ''Hafif Kusur'' olarak deðerlendirilmektedir ve sonuç olarak araç muayeneden geçmekte ve ikinci bir tekrar muayenesine ihtiyaç duyulmamaktadýr. Bu nedenle araç sahipleri için motor numarasýnýn bulunamamasý, periyodik muayene için problem teþkil etmemektedir..

Motor numarasýnýn mutlaka okunmasý ve Ek-1 belgesine (Trafik Tescil Müracaat ve Ýþlem Formu) tespit iþleminin yapýlmasý gereken durumlarda, motor numarasýnýn görülerek tespit edilmesi gerekmektedir. Motor numarasý silinmiþ, bulunamýyorsa veya okunamýyorsa ya da araç muayene uzmaný motor numarasýndan emin olamýyorsa, tespit iþlemini gerçekleþtirmez .

TÜVTURK olarak, sadece gözle görülebilen noktalar için muayene yapmaktayýz ve herhangi bir açma- sökme iþlemi yapma yetkimiz bulunmamaktadýr. Bu nedenle tespit gereken durumlarda motor numarasý görülemeyen araçlar için yetkili servislere yönlendirilmek durumundadýr.
Arazi taþýtlarýnýn muayene süresi nedir?

Arazi taþýtlarý hem yolcu nakli, hem de yük nakli amacý ile kullanýlabilmeleri yanýnda her iki amaç için de ticari, hususi veya resmi olarak da tescil edilebilmektedirler. Bu durum araçlarýn muayene ücretlerini, sürelerini ve bu ücretin esas alýndýðý araç gruplarýný da belirlemektedir.

Araç gruplarý:

* Arazi taþýtý olarak tescil edilmiþ otobüs, kamyon,çekici sýnýfý araçlardýr
* Arazi taþýtý olarak tescil edilmiþ otomobil, minibüs ve kamyonet sýnýfý araçlardýr

Muayene süreleri:

* Hususi araçlar:

1. Yolcu nakli amacýyla tescil edilen ve sürücüsü dahil en fazla 8 oturma yeri olan araçlar ilk üç yýl sonunda ve devamýnda her iki yýlda bir

2. Yolcu nakli amacýyla sürücüsü dahil 8 den fazla oturma yeri olan veya yük nakli amacý ile tescil edilen araçlar ilk bir yaþ sonunda ve devamýnda yýlda bir

* Ticari Araçlar:

o Araç sýnýfýna bakýlmaksýzýn ilk bir yaþ sonunda ve devamýnda yýlda bir

* Resmi Araçlar:

o Resmi otomobiller ilk üç yaþ sonunda ve devamýnda iki yýlda bir

Diðer resmi araçlar ise ilk bir yaþ sonunda ve devamýnda yýlda bir muayeneye tabi tutulurlar.

Ýstasyonumuzda yetkili personelimiz tarafýndan gerekli inceleme yapýldýktan sonra aracýnýzýn sýnýfý hakkýnda nihai karar verilecektir. Aracýnýz otomobil sýnýfýnda deðerlendirilir ise muayene periyodunuz ilk 3 yýl sonunda ve devamýnda 2 yýlda bir olarak, kamyonet sýnýfýnda deðerlendirilir ise ilk bir yaþ sonunda ve devamýnda yýlda bir kez olarak periyodunu sürdürecektir.
Ýlk Yardým setinin içeriði nelerdir?

Ýlk yardým seti

3 adet Üçgen Sargý Bezi
1 adet Flaster (2 cmx5 m)
12 adet Çengelli Ýðne
1 adet Paslanmaz Makas
10 adet Yarabandý
2 adet Cerrah Eldiven
1 adet Alüminyum Yanýk Örtüsü
1 adet Otomatik Turnike (50 cm orgülü )
2 adet Büyük Sargý Bezi ( 10 cm * 3-5 m)
1 kutu Gaz Komresi (10 cmx10 cm 50 lik kutu)
1 adet Esmark Bandajý (3 cm)
1 adet Antiseptik Solusyon ( 50 ml)
1 adet El Feneri
Araç muayene iþlemleri hangi kanuna ve mevzuata göre yapýlmaktadýr?

Araç muayenelerinde TÜVTURK araç muayene istasyonlarýnda aþaðýdaki yönetmelik ve uygulamalara göre muayene hizmeti verildiðini belirtmek isteriz.

*Araç Muayene Ýstasyonlarýnýn Açýlmasý, Ýþletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkýnda Yönetmelik
* 2918 Sayýlý Karayollarý Trafik Kanunu
* Karayollarý Trafik Yönetmeliði
* Araçlarýn Ýmal, Tadil ve Montajý Hakkýnda Yönetmelik
* Avrupa Birliði Direktifleri
Gezici istasyonlarýn programýný nasý öðrenebilirim ?

Gezici istasyonlarýmýzýn programýný www.tuvturk.com.tr web adresimizden veya haftanýn 7 günü 08:00-20:00 saatleri arasýnda hizmet veren 444 8008 numaralý çaðrý merkezimizi arayarak öðrenebilirsiniz.
Cam filmi muayeneden geçer mi?

Periyodik muayenelerde cam filmi, ''Camlar: sonradan boyanmýþ/sonradan film yapýþtýrýlmýþ/folyolarýn montaj izni yok'' kusur teksti ile ''hafif kusur'' olarak deðerlendirilmektedir. Bilindiði üzere, hafif kusurlar muayeneden geçmeye engel teþkil etmemektedir. Bununla birlikte aracýn muayeneden hafif kusur ile geçmiþ olmasý, trafik birimleri tarafýndan ceza yazýlmasý, filmin söktürülmesinin istenmesi gibi durumlarý ortadan kaldýran bir unsur deðildir.
LPGli araçlarda neye göre ve nasýl muayene olur?

21/10/2004 tarihli ve 25620 sayýlý Resmi Gazete ile yayýmlanan Araçlarýn Ýmal, Tadil ve Montajý Hakkýnda Yönetmeliðinde de belirtildiði üzere Yakýt sistemlerinde Likit Petrol Gazý (LPG) kullanan araçlar R 67.01 regülasyonunun tüm gerekliliklerini saðlamalýdýr. Buna göre genel kurallar aþaðýdaki gibidir.

* LPG Yakýt sistemi tamamen sýzdýrmaz olmalýdýr.
* LPG Yakýt sisteminin tüm üniteleri doðru ve güvenli bir þekilde çalismalidir.
* Montajý aracýn çalisma þartlarýnda (yük indirme ve yükleme, hareketli parçalar, çarpismalar) oluþabilecek hasarlardan en az etkilenecek þekilde yapýlmalýdýr.
* Tüm ünitelerin ayrý ayrý tip onaylarý olmalýdýr.
* LPG yakýt sisteminin çalismasini olumsuz yönde etkileyecek hiç bir donaným bulunmamalýdýr.
* Tüm baðlantý ve üniteler egzoz ve ýsý kaynaklarýndan en az 10 cm uzakta olmalýdýr. Isý izolasyonu yapýlmasý halinde mesafe daha az olabilir.
* Elektrik tesisatý ile araç gövdesi arasýnda izolasyon olmalýdýr.
* Hiç bir ünite aracýn bütünlüðünü ve boyutlarýný deðiþtirecek þekilde olamaz ve montajý yapýlamaz.
* Tüm baðlantýlarýn yerleri muayene edilebilecek noktalarda olmalýdýr.

Ýstasyonlarda, yukarda belirtilen genel kurallara göre muayeneler yapýlmaktadýr. Muayenelerde egzoz sistemine yakýn olan araçlarýn muayene raporlarýna bu durum aðýr kusur olarak belirtilmektedir.
Fenni muayene izin belgesinin süresi nedir?

Fenni muayene izin belgesi, üzerine vergi dairesi tarafýndan þerh düþülen süre içinde geçerlidir.
Zorunlu muayene nedir ?

Trafik zabýtasýnca yapýlan yol kontrolü veya kaza sonucu zabýtanýn öngörmesi halinde bir tutanak ile araç muayene istasyonuna yönlendirilen araçlar için uygulanan genel muayenedir.

Zorunlu muayene için periyodik araç muayenesindeki belgeler ve ücret geçerlidir.
Vergilerimi taksitlendirdim, sorun olur mu ?

Taksitlendirilmiþ ve ödemesi yapýlmýþ vergiler sistemde borç olarak gözükmeyecektir. Buna raðmen borç gözükmesi halinde fenni muayene izin belgesi istenmektedir.
Yurt dýþýndaki araçlarýn gecikme ücretleri nasýl hesaplanmaktadýr ?

Yurt dýþýndaki araç ya da araç sahipleri ile ilgili muayene gecikme ücreti tahsil prosedürünü aþaðýda bilgilerinize sunar, güvenli yolculuklar dileriz.

Yurt dýþýnda ikamet eden kiþiler:

Ýkametgahý yurt dýþýnda olan ancak araçlarý yurt içinde bulunan kiþilerin yurda giriþ tarihinden itibaren 1 ay içerisinde araç muayenesini yaptýrmasý halinde % 5 gecikme bedeli alýnmaz. Zorunlu muayene tarihi olarak aracýn muayene için geldiði gün kullanýlýr.

Ticari faaliyet nedeniyle yurt dýþýna çikan araçlar:

Ticari faaliyet nedeniyle yurt dýþýna çikan araçlarýn muayenelerinin yurda giriþ tarrihinden itibaren 1 ay içerisinde yaptýrýlmasý halinde % 5 gecikme bedeli alýnmaz. Zorunlu muayene tarihi olarak aracýn muayene için geldiði gün kullanýlýr.

Gecikme bedeli,

* Geçerli muayene süresi dolduktan sonra yurt dýþýna çikan kiþilerin araçlarýndan,
* Araç sahibinin yurda giriþ tarihinden itibaren 1 ay içerisinde muayenesi yapýlmayan araçlardan,
* Yurt dýþýnda ikamet ettiðini belgelendiremeyen kiþilerin araçlarýndan, trafik belgesinde yazýlý geçerli

muayene tarihinden itibaren, yurt dýþýnda geçirilen süreler dikkate alýnmaksýzýn tam olarak alýnýr.

Diðer durumlar:

Ticari faaliyet dýþýnda yurt dýþýnda olan araçlar ile yurt dýþýnda ikamet etmeyen geçici süre ile (örnek: gezi amaçlý) yurt dýþýnda olan kiþilerin araçlarý için gecikme bedeli, aracýn trafik belgesinde yazýlý geçerli muayene tarihinden itibaren, yurt dýþýnda geçirilen süreler dikkate alýnmaksýzýn tam olarak alýnýr.
Motorsiklet muayenesinde nelere dikkat edilmesi gerekir ?

Motorsikletler, araç muayenesine benzer þekilde muayeneye tabi tutulmaktadýrlar; araçlar gibi fren test cihazýna sokulmamakta, muayene sahasýnda uygun bir alanda fren testi yapýlmaktadýr.

Zorunlu ekipman olarak motorsikletlerden kask aranmaktadýr. Kaska dahili bir gözlük sistemi yok ise harici olarak sürücünün bir gözlüðü olmak zorundadýr.

Aydýnlatma sistemlerinin iyi çalýþmasý, dayama ayaðý açýkken motorun hareket etmemesi gerekmektedir.

Motorsikletlerin bir kýsmýna sepet dediðimiz yan tarafa oturma aksesuarý takýlmaktadýr; bu istihap haddini, taþýyabileceði kiþi sayýsýný ve aracýn geniþliðini deðiþtirdiði için proje gerektirmektedir. Geniþlik, yükseklik ciddi bir þekilde deðiþmediði sürece boyutlar sorun yaratmamaktadýr.
Ön ve arka emniyet kemerleri hangi tarihlerden itibaren zorunludur ?

Yolcu taþýyan M1,M2,M3 sýnýfý araçlar ile yük taþiyan N1,N2,N3 sýnýfý araçlar emniyet kemeri uygulamasýna tabi olan araç sýnýflarýdýr. Aþaðýda emniyet kemeri bulundurulacak koltuklarda, uygulamanýn hangi tarihten itibaren baþlayacaðý belirtilmiþtir:

* M1 sýnýfý araçlarda (otomobiller)

ön koltuklar 18.06.1986
arka koltuklar 01.01.1995

* N1,N2,N3 sýnýfý araçlar, kamyonet, kamyon ve çekiciler

ön koltuklar 01.08.1998
tüm koltuklarda 01.01.2009

* M2 ve M3 sýnýfý araçlar, minibüs ve otobüsler

01.08.1998 tarihinden sonra üretilen araçlarýn (model yýlý 1999) bütün koltuklarýnda zorunlu olmayýp;

minibüslerde sürücüsü ile yanýnda oturan yolcularýn koltuklarýnda,

þehirlerarasý otobüslerde arka koltuklar hariç olmak üzere, sürücüsü dahil en ön ve önünde boþluk olan arka koltuklarda, önünde boþluk olan kapý önü koltuklarýnda,
iki katlý þehirlerarasý otobüslerde merdiven önü, en ön ve önünde boþluk olan en arka koltuklarda, masa etrafýnda bulunan koltuklardan aracýn gidiþ yönüne doðru olanlarda oturan yolcularýn koltuklarýnda
Muayene için boyun korsesi gerekli mi?

Yolcu taþýmacýlýðýnda kullanýlan Karayolu Taþima Yönetmeliðine göre yetki belgesi almýþ taþýtlarda her 10 koltuk için en az 1 adet boyun korsesi bulundurulmasý zorunludur; bunun haricindeki araçlarda boyun korsesi þartý aranmaz.
Tadilat nedir ?

Araçlarda yapýlacak her türlü teknik donaným deðiþikliði Araç Ýmal Tadil Montaj Yönetmeliði çerçevesinde sýnýrlý tadilatlar kapsamýnda veya tadilat olarak deðerlendirilmektedir. Bu kapsamda müsaade edilen tadilatlarý aþaðýda bilgilerinize sunarýz.

1-Motor deðiþikliði
2-Aktarma organlarý tadilatý ve PTO (yardýmcý güç çýkýþý) uygulamasý
3-Direksiyon sistemleri tadilatý
4-Þasi tadilatý
5-Çekici kancasý ilavesi
6-Üçüncü Dingil veya lastik ilavesi
7-Kabin ve karoseri tadilatý
8-Tam ve Tamamlanmýþ araç belgesi bulunan araçlarda yükün ve iþin özelliðine göre; damper kasasý, tank, vidanjör, ahþap kasa, vinç vb. üst yapýlar tadilat kapsamýndadýr
9-Koltuk çýkartýlmasý veya ilavesi
10-TOTlerde; kazma, yükleme, kanal açma ve benzeri ekipmanlarýn ilave edilmesi, tip onaylý kabinlerin takýlmasý kaydýyla kabin tadilatý.tadilat kapsamýndadýr.
11-Klima sistemleri tadilatý
12-Fren sistemi tadilatý
13-Elektrik sistemi tadilatý
14-Engelli araç tadilatý
15-Sürücü kurslarý eðitim araçlarý tadilatý
16-Okul servis aracý tadilatý
17-Yakýt sistemi tadilatý: LPG, CNG sistemleri

Aracýnýzý tadilat sonrasý muayeneye götürmeden önce yapýlan deðiþikliðin tadilat kapsamýnda olduðundan emin olmanýz gerektiðini belirtmek isteriz.

Tadilat sonrasý muayene ücretleri araç sýnýflarýna göre belirlenir, "periyodik araç muayenesi" ile aynýdýr.

Tadilat sonrasý muayene için gerekli belgeler,

* Ruhsat
* Trafik Sigortasý
* Yetkili Mühendis tarafýndan çizilen onaylý tadilat projesi
* Þoförler ve Otomobilciler Odasýndan temin edilen ve doldurulmuþ Ek-1 belgesi (Trafik Tescil Müracaat ve Ýþlem Formu)
* Araç LPG ya da CNGli ise, gaz sýzdýrmazlýk raporu (geçerlilik süresi 1 aydýr)
* Ýstasyonlarýmýzda yapýlacak kontrollerde, herhangi bir vergi borcunuzun bulunmamasý.
* Geçerli Egzoz Gazý Emisyon ölçümünün olmamasý 01 Ocak 2010 tarihinden itibaren aðýr kusur olarak deðiþmiþtir. Bu nedenle, muayeneye gitmeden önce egzoz gazý emisyon ölçümünüzün geçerlilik tarihini kontrol etmenizi öneririz.

Muayenede, tadilatýn projeye uygunluðu kontrol edilir ve periyodik muayenesi gerçekleþtirilir. Sonrasýnda onaylanmýþ muayene raporu ve Ek-1 belgesi ile trafik tescil bürosuna baþvurarak araç üzerinde yapýlan deðiþikleri ruhsata iþletmeniz gerekmektedir. Yapýlan muayene sonrasýnda tescil belgenizin deðiþikliði için gereken azami süre ile ilgili olarak aracýn baðlý bulunduðu Trafik Tescil Þubesi ile görüþmeniz gerekmektedir.
Aracýmýn ruhsatýný kaybedersem ne yapmalýyým.

Karayollarý Trafik Yönetmeliðinde 1 Mayýs 2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yapýlan deðiþikliðe göre, geçerli bir muayenesi olan araçlarýn belgeleri Tescil Kuruluþlarý tarafýndan doðrudan muayene þartý aranmaksýzýn yenilenecektir. Bu durumdaki müþterilerimiz, gerekli iþlemlerini tamamlamak üzere herhangi bir tescil kuruluþuna baþvurabilir.

Sistem üzerinde muayene kaydý bulunmayan araçlarýn belgeleri, muayeneleri yapýldýktan sonra tescil kuruluþlarýnca yenilenecektir. Bu durumda muayeneye aþaðýdaki belgelerle gelinmesi gerekmektedir.

* Þoförler ve Otomobilciler Odasýndan temin edilen ve doldurulmuþ Ek-1 belgesi (Trafik Tescil Müracaat ve Ýþlem Formu)
* Aracýnýz için hazýrlanmýþ geçerli bir trafik sigortasý belgesinin aslý
* Ýstasyonlarýmýzda yapýlacak kontrollerde bir borcunuzun olmamasý
* Araç LPG ya da CNGli ise, gaz sýzdýrmazlýk raporu (geçerlilik süresi 1 aydýr)
* Geçerli Egzoz Gazý Emisyon ölçümünün olmamasý 01 Ocak 2010 tarihinden itibaren aðýr kusur olarak deðiþmiþtir. Bu nedenle, muayeneye gitmeden önce egzoz gazý emisyon ölçümünüzün geçerlilik tarihini kontrol etmenizi öneririz.

Bu belgelerin dýþýnda ruhsatýnýzýn kayýp olmasý sebebiyle, son muayene geçerlilik tarihinin tarafýnýzdan ispatlanmasý gerekmektedir. Son muayene geçerlilik tarihini aþaðýdaki belgelerden biri ile kanýtlama imkanýnýz bulunmaktadýr. Ýspatýn mümkün olamamasý durumunda, 01.01.2005 tarihi itibariyle gecikme cezasý tahakkuk ettirilecektir.

* Trafik Tescil Þubesinden, muayene geçerlilik tarihini belirten resmi bir yazý
* Trafik Tescil Þubesinden temin edebileceðiniz, muayene geçerlilik tarihinin görülebildiði onaylý ruhsat fotokopisi
* Trafik Tescil Þubesinden temin edebileceðiniz ve en son muayene tarihini belirten Ek-1 belgesinin onaylý kopyasý
* Vergi Dairesinden temin edilen son muayene harç makbuzu (aslý tarafýnýzda mevcut ise tekrar iþlem yapmanýz gerekmemektedir)

Eðer son muayene,TÜVTURK istasyonlarýnda yapýldý ise, kayýtlarýmýzda bu tarihi görebileceðimizden yukarýdaki belgeleri getirmenize gerek bulunmamaktadýr.
Çekme Belgeli araç için hangi durumlarda gecikme ücreti alýnýr ?

T.C. Ulaþtýrma Bakanlýðýna baðlý Kara Ulaþtýrmasý Genel Müdürlüðünün 5 Nisan 2009 ve 12/2009 sayýlý genelgesine uygun olarak çekme belgeli araçlardan gecikme cezalarý tahsil edilmektedir. Ýlgili Genelgeyi T.C. Ulaþtýrma Bakanlýðý Kara Ulaþtýrmasý Genel Müdürlüðü internet sitesinin ( http://www.kugm.gov.tr ) Mevzuat baþlýðý altýnda bulabilirsiniz.

Aracýn son muayene geçerlilik tarihini aþaðýdaki belgelerle ispat etmeniz gerekmektedir; ispat edilememesi durumunda 01.01.2005 tarihi dikkate alýnarak gecikme ücreti tahsil edilecektir.

* Trafik Tescil Þubesinden, muayene geçerlilik tarihini belirten resmi bir yazý
* Trafik Tescil Þubesinden temin edebileceðiniz, muayene geçerlilik tarihinin görülebildiði onaylý ruhsat fotokopisi
* Trafik Tescil Þubesinden temin edebileceðiniz ve en son muayene tarihini belirten Ek-1 belgesinin onaylý kopyasý
* Vergi Dairesinden temin edilen son muayene harç makbuzu (aslý tarafýnýzda mevcut ise tekrar iþlem yapmanýz gerekmemektedir)

Eðer son muayeninizi TÜVTURK istasyonlarýnda yaptýrdýysanýz, kayýtlarýmýzda bu tarihi görebileceðimizden yukarýdaki belgeleri getirmenize gerek bulunmamaktadýr.

Çekme belgeli araçlarýn yeni plaka ile trafiðe çýkmalarý durumunda, son muayene geçerlilik tarihi ispatý eski plaka üzerinden yapýlmalýdýr.
Çekme Belgeli araçlardan istenen evraklar nelerdir ?

Çekme belgeli araçlarýn trafiðe çýkmalarý için muayene yaptýrmalarý gerekmektedir; muayeneye aþaðýdaki belgelerle gelinmelidir:

* Þoförler ve Otomobilciler Odasýndan temin edilen ve doldurulmuþ Ek-1 belgesi (Trafik Tescil Müracaat ve Ýþlem Formu)
* Aracýnýz için hazýrlanmýþ geçerli bir trafik sigortasý belgesinin aslý
* Son muayene tarihini ispat eden belge ( eðer son muayene TÜVTURK istasyonlarýnda yapýldý ise bu konuda belge istenmeyecektir)
* Ýstasyonlarýmýzda yapýlacak kontrollerde bir borcunuzun olmamasý
* Araç LPG ya da CNGli ise, gaz sýzdýrmazlýk raporu (geçerlilik süresi 1 aydýr)
* Geçerli Egzoz Gazý Emisyon ölçümünün olmamasý 01 Ocak 2010 tarihinden itibaren aðýr kusur olarak deðiþmiþtir. Bu nedenle, muayeneye gitmeden önce egzoz gazý emisyon ölçümünüzün geçerlilik tarihini kontrol etmenizi öneririz.

Aracýn son muayene geçerlilik tarihini aþaðýdaki belgelerle ispat etmeniz gerekmektedir; ispat edilememesi durumunda 01.01.2005 tarihi dikkate alýnarak gecikme ücreti tahsil edilecektir.

* Trafik Tescil Þubesinden, muayene geçerlilik tarihini belirten resmi bir yazý
* Trafik Tescil Þubesinden temin edebileceðiniz, muayene geçerlilik tarihinin görülebildiði onaylý ruhsat fotokopisi
* Trafik Tescil Þubesinden temin edebileceðiniz ve en son muayene tarihini belirten Ek-1 belgesinin onaylý kopyasý

Vergi Dairesinden temin edilen son muayene harç makbuzu (aslý tarafýnýzda mevcut ise tekrar iþlem yapmanýz gerekmemektedir)
Aðýr kusurlu araçla trafiðe çikabilir miyim?

Aðýr kusur ile ilgili açýklama aþaðýda verilmektedir. Mevcut muayene raporu, muayene tekrarý için verilen 1 aylýk süre dahilinde, muayene süresinin geçirilmesi konusunda cezai iþlem halinde trafik zabýtalarýna (trafik polisi veya jandarma) ibraz edilebilir. Muayene raporu, muayene süresinin geçirilmesi dýþýndaki cezai durumlar için geçerli olmayacaktýr.

Aðýr Kusur: Aracýn muayenesi sonucunda tamirine ihtiyaç duyulacak derecede eksiklikler tespit edilmesi halidir.

* Aracýn muayene raporuna geçici kusurlu araç etiketi yapýþtýrýlýr.
* Muayene raporu onaylanmaz ve bu araçlar için muayene tekrarý, bir ay içinde ayný muayene istasyonunda ücretsiz yaptýrýlabilir.
* Muayene tekrarý yapýlmýþ olan veya bir aylýk süre içinde muayene tekrarýna gelmeyen araçlardan muayene ücreti tam olarak alýnýr.
* Bir sonraki muayeneye raporla gelinmesi gerekmektedir.

Eksiklikler giderilmediði sürece muayene tamamlanmýþ sayýlmaz.
Araç sahibinin muayeneye gelmesi þart mý?

Ýstasyonlarýmýzda araç muayenesi yapýlýrken, ruhsat sahibi olmasý þartý aranmamaktadýr. Aracýnýzý siz ya da farklý bir kiþi istasyonlarýmýza götürerek muayene ettirebilir. Ancak yalnýzca aracý getiren kiþiye muayene bittikten sonra araç teslimi yapýlmaktadýr.
Ocak ve Temmuz aylarýnda motorlu taþýt vergisi (MTV) ödenmeden muayene yaptýrabilir mi ?

Motorlu Taþýtlar Vergisi her yýlýn Ocak ve Temmuz aylarýnda, ayýn son gününe kadar ödenebilmektedir. Bahsi geçen aylarda, ayýn son gününden önce yapýlan araç muayene iþlemlerinde Motorlu Taþýtlar Vergisi borç olarak görünmez ve araç muayenesi için engel teþkil etmez. Bu durum sadece Ocak ve Temmuz aylarýnda yapýlan muayeneler için geçerlidir.
Muayene Rapor sonucum bir baþkasý ile paylaþýlýr mý?

Araç Muayene Ýstasyonlarýnýn Açýlmasý, Ýþletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkýnda Yönetmelikin Bilgilerin Gizliliði baþlýklý 20/A maddesi ''Araçlara ve muayene raporuna iliþkin Ýþletici veya Alt Ýþletici tarafýndan oluþturulan veri tabanýnda yer alan her türlü veriler ve bilgiler ile Bakanlýk, Emniyet Genel Müdürlüðü ve Maliye Bakanlýðý tarafýndan Ýþletici veya Alt Ýþleticinin kullanýmýna açýlan araçlara iliþkin veriler ve bilgiler, Bakanlýðýn onayý alýnmadan üçüncü kiþilere açýklanamaz, verilemez ve kullandýrýlamaz.'' hükmü uyarýnca talebinizi T.C. Ulaþtýrma Bakanlýðý Kara Ulaþtýrma Genel Müdürlüðü info@kugm.gov.tr adresine e-posta yollayarak deðerlendirilmek üzere iletebileceðinizi belirtir, güvenli yolculuklar dileriz.
Aracýmýn plakasý üzerindeki pulu düþtü sorun olur mu?

Araç muayenesi sonucunda plakaya yapýþtýrýlan pulun zayi olmasý, herhangi bir sorun teþkil etmemekle birlikte, bir sonraki muayenenizde de soruna yol açmayacaktýr.

TÜVTURK araç muayene istasyonlarýnda gerçekleþtirilen tüm iþlemler elektronik ortamda kayýt altýna alýnmakta olup, TÜVTURK istasyonlarý, Emniyet Müdürlükleri ve Trafik Zabýtalarý ayný elektronik sistem üzerinden yapýlan iþlemleri takip etmektedir. Aracýnýzýn bir kontrole tabi tutulmasý durumunda esas alýnan, elektronik kayýt ortamý ve araç ruhsatýnýzda yer alan bilgilerdir.
Aracýmýn muayene tarihi gelmeden muayenesini yaptýrabilirmiyim?

Aracýnýzýn son muayene geçerlilik tarihi gelmeden de istasyonlarýmýza gelerek araç muayene iþlemlerinizi gerçekleþtirebilirsiniz.

Aracýnýzýn bir sonraki muayene tarihi, muayeneye gelmiþ olduðunuz tarih üzerinden hesaplanýr ve ruhsatýnýza iþlenir. Örnek olarak, 28 Þubata kadar araç muayene süreniz olduðu halde 18 Ocak tarihinde aracýnýzý muayeneye getirecek olursanýz ve aracýnýz muayeneden geçer ise, bir sonraki muayene süreniz aracýnýz periyodu çerçevesinde 18 Ocak olarak deðerlendirilir.
Muayene ücreti ödemelerinde kredi kartý geçerli midir ?

Ýstasyonlarýmýzda muayene ücretleri nakit olarak tahsil edilmekte olup, muayenesi geciken araçlardan her ay için yüzde beþ gecikme ücreti alýnmaktadýr .





TÜVTURK;

Uluslararasý standartlarda periyodik araç muayenesi hizmeti veren ve Türkiyede trafik ve araç güvenliðine katký saðlamayý hedefleyen konusunda uzman bir kuruluþtur.
193 sabit ve 71 gezici istasyonda görevli 3.000 çalýþaný ile Türkiyenin tamamýna yaygýn bir hizmet vermektedir.

Türkiyede periyodik araç muayenesinde yetkili ve görevli tek kuruluþtur.

Yýlda 6 milyona yakýn araca ilk muayene hizmeti verilmekte, tekrar muayeneleri ve diðer hizmetlerle bu rakam 8,5 milyona eriþmektedir.

Araç Muayene Ýstasyonlarýnda aþaðýdaki hizmetler verilmektedir:

Periyodik Araç Muayenesi
Yola Elveriþlilik Muayenesi
Tadilat Sonrasý Muayene
Zorunlu Muayene
Egzoz Gazý Emisyon Ölçümü
Tespit

TÜVTURKün temel deðerleri baðýmsýzlýk, tarafsýzlýk ve dürüstlüktür.


TÜVTURKle Gelen Yenilikler

* Türkiye karayollarýnýn denetimi için, ilk defa uluslararasý normlara uygun kapsamda araç muayenesi
* Uluslararasý standartlarda eðitim almýþ, kalifiye eleman yetiþtirilmesi
* Araç kaynaklý trafik kazalarýnýn azaltýlmasý
* Trafik güvenliðinin saðlanmasý, yeni standart muayene anlayýþýnýn oluþturulmasý için devlet birimleri ile iþ birliði

Ekonomi
Nitelikli iþ gücüne geniþ iþ imkaný
Araç bakýmýný daha önemli hale getirerek yakýt tasarrufu saðlanmasý
Otomotiv sektöründe hem araç satýþ hem de servis sektöründe hareketlenme


Otomotiv Sektörü
Muayene sonucunda elde edilecek istatistiki bilgiler kamu yararýna paylaþýlacak. Bunun yaný sýra, emniyetsiz ve kusurlu parçalarýn deðiþtirilmesi, yedek parça ve servis hizmeti pazarýna hareket getirecektir. Ýkinci el piyasasý hareketlenecek ve TÜVTURK onayý alan araçlarýn deðeri artmaktadýr.


Ýstihdam - Eðitim
Muayene istasyonlarý tam kapasiteyle devreye girdiðinde yaklaþýk 3000 kiþilik istihdam saðlanacaktýr. TÜVTURK Ýstasyonlarýnda görev yapacak teknik personelin teknik eðitimiyle ilgili olarak MEB Erkek Teknik Öðretim Genel Müdürlüðüyle iþ birliði protokolü imzalanmýþtýr. Protokol kapsamýnda personelin ''Araç Muayene Tekniði Eðitimi''nin teknik-teorik kýsmýnda Türkiyenin çeþitli illerinde belirlenen teknik liselerle iþ birliði yapýlacaktýr. Bu sayede eðitim-sanayi ortaklýðý saðlanacak, öðretmenlere yeni araç muayene sistemiyle ilgili bilgiler aktarýlmaktadýr.


Trafik Güvenliði
Araç muayenesinin belirli bir standarda kavuþmasý, araç kusurundan kaynaklanan trafik kazalarýnýn azalmasýna ve trafik güvenliðinin artmasýna katký saðlar.
Periyodik olarak bakýmý yapýlmýþ araçlarýn performansýnýn artmasýyla, yakýt sarfiyatý ve gürültü kirliliði azalýr.
Bakýmlý araç sayýsýnýn artmasýyla, aracýn ömrü uzar ve ikinci el deðeri artmaktadýr.


Devlet Gelirleri
Yapýlan her muayeneden alýnan bedelin önemli bir kýsmý 20 yýl boyunca artan oranlarda devlet kasasýna gelir olarak eklenecektir. Ýlk 3 yýlda muayene ücretlerinden elde edilecek gelirin yüzde 30u, takip eden 7 yýlda gelirlerin yüzde 40ý, son 10 yýllýk iþletim döneminde ise, araç muayene gelirlerinin yüzde 50si devlete aktarýlmaktadýr.



ÇALIÞDIÐIMIZ ÝDARELER

T.C. Baþbakanlýk Özelleþtirme Ýdaresi Baþkanlýðý
http://www.oib.gov.tr


T.C. Ulaþtýrma Bakanlýðý
http://www.ubak.gov.tr


T.C. Maliye Bakanlýðý
http://www.maliye.gov.tr


T.C. Çevre Ve Orman Bakanlýðý
http://www.cevreorman.gov.tr


T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlýðý
http://www.sanayi.gov.tr


T.C. Milli Eðitim Bakanlýðý
http://www.meb.gov.tr


Emniyet Genel Müdürlüðü
http://www.egm.gov.tr


Jandarma Genel Komutanlýðý
http://www.jandarma.tsk.mil.tr


Türkiye Ýstatistik Kurumu
http://www.tuik.gov.tr


Yerel Ýdareler (Belediyeler)




2011-03-13

  • BU HÝZMETÝ KADINLAR ÝÇÝN YAPIYORLAR
  • DÜZCE'DE T PLAKALAR DAÐITIMA ÇIKIYOR
  • ÞEHÝT AÝLELERÝNE ÜCRETSÝZ
  • TAKSÝ ÞOFÖRLERÝ DE SENDÝKALI OLACAK
  • BU HÝZMETÝ KADINLAR ÝÇÝN YAPIYORLAR
  • DÜZCE'DE T PLAKALAR DAÐITIMA ÇIKIYOR
  • ÞEHÝT AÝLELERÝNE ÜCRETSÝZ
  • TAKSÝ ÞOFÖRLERÝ DE SENDÝKALI OLACAK
      » ÝLERÝ    son


ANASAYFA / TÝCARÝ TAKSÝ HABERLERÝ


 
buy Air Jordan Shoes cheap nike air foamposite fruity pebbles nike air max ultra moire neueste männer nike schuhe air presto Verkauf DE Adidas Superstar 80s Metallic nike air max tn schuhe Nike Air Presto TP buy leBron James 11 christmas shoes new style lebron jamed 13 LeBron James Shoes Eastbay Calzado chicos Huarache Nike Internationalist Online Buy For Cheap 2016 Adidas Nmd Cheap For Sale Air Jordan Transformatoren chaussures Air Jordan 3 nike roshe one floral print Youth Boys stephen curry 2 shoes Wholesale prices supply Adidas NMD New Balance outlet Concepts X Asics 25th


taksi linkleri - rss 2 - rss
rc_webHAZIR Y֎ET݃ݠPANELLݠWEB SݔESݠYAPTIRIN : www.atasehirweb.com