TEKERLEKLÝ VALÝZ ÝCAT OLDU, TAKSÝCÝ PERÝÞAN OLDU!
Eskiden yükü aðýr olan vatandaþlarýn ticari taksiye binmeyi mecburiyetten dolayý tercih ettiklerini belirten taksici esnafý Ahmet Þimþek, günümüzde geliþen teknolojinin iþlerini baltaladýðýný söyledi. Tekerlekli valizin icadýna ateþ püsküren Þimþek, ''Tekerlekli valiz icat oldu, taksici periþan oldu!'' dedi. Þimþek, ayrýca hiç unutamadýðý dolandýrýlýþ öyküsünü anlattý.
Bahçelievler Mahallesi'nde bulunan Kartal Taksi Duraðý esnaflarýyla yaptýðýmýz röportajýmýza kaldýðýmýz yerden devam ediyoruz. Durak baþkaný Ahmet Þimþek, mesleðine iliþkin yaptýðý açýklamalarýnda baþýndan geçen ilginç olaylarý anlattý. Röportajýn ikinci ve son bölümü þöyle:
Sayýn Þimþek, bulunduðunuz mekân kime ait? Burayý kullanmaktan dolayý bir ücret ödüyor musunuz?
Sekiz taksici arkadaþýmýz burada hizmet veriyor. Durak yeri ise þahsa ait. Kiramýzý ödüyoruz, Belediye'ye de iþgaliye bedeli ödüyoruz.
Eskiden þehirlerarasý yolcu taþýyordunuz. Bu dönemde de size bu tür cazip iþler geliyor mu?
Çýkmýyor artýk eskisi gibi. Çünkü akaryakýt bugün çok pahalý. Ýstanbul'a gitmek üzere bize en samimi arkadaþýmýz gelse dahi en ucuz 300 liradan aþaðý götüremezsin. Çok zorunlu olursa vatandaþ gider.
Yetkililere iletmek istediðiniz bir mesajýnýz var mý?
Bolu'da taksi duraklarý arasýndaki mesafe birbirine çok yakýn. Aradaki mesafenin arttýrýlmasý gerektiðini düþünüyorum. Ayrýca Çaðsu Hastanesi'ne, Kalýcý Konutlar'a, Týp Fakültesi'ne yeni taksi duraklarýnýn açýlacaðý yönünde duyumlar alýyoruz. Ben Kalýcý Konutlar kurulduðundan bu yana hastaneye müþteri taþýrým, bir gün dahi oradan geçerken beni bir vatandaþýn durdurup taksime bindiðine þahit olmadým. Çünkü o bölgeye düzenli otobüs seferleri yapýlýyor. Zaten þu an 203 tane taksi var Bolu'da. Bir de bu noktalara durak açýlýrsa ve her birine 10 taksi plakasý verilmiþ olsa ne olur? Bugüne kadar yapýlan sýnýrlamalar nerede kalmýþ olur?
Bu noktalarda durak açýlmamasý vatandaþlar açýsýndan bir sorun teþkil etmez mi peki?
Açýlmasýn derken, buna baþka çareler üretilebilir. Yetkili kurumun bu noktalara iki taksinin çekilebileceði kadar alanlar oluþturulmalý. Oralara yolcu taþýyan taksiler, dilerlerse o yapýlan yerlere araçlarýný çekip müþteri beklemeleri saðlanabilir. Bu sistemle çözülmesi bizim için iyi olacaðý düþüncesindeyim. Aksi takdirde yeni taksi duraklarý açýldýðýný varsayalým. Bir taksi duraðýnda en az 10-15 taksici bulunacak. Hastanelerdeki yoðunluk sabah 08.00 akþam 17.00 arasýndadýr. Peki, bu taksiler akþam 17.00'dan sonra ne iþ yapacaklar? Ne yapacaklarýný ben söyleyeyim, bu taksiler çarþýya inecekler ve tur atarak bizim müþterilerimizi elimizden almaya çalýþacaklar. Yani çarþýda bulunan duraklardaki þoförlerin ekmekleriyle oynayacaklar.
Sayýn Þimþek, baþýnýzdan geçen ilginç bir olayý bizimle paylaþýr mýsýnýz?
Yaklaþýk 10 yýl olmuþtur. Duraða bir gün karýkoca çift geldi. Zonguldak'a gideceklerini söylediler. Fiyat pazarlýðý yaptýk ve düþtük yola. Zonguldak'a vardýk, bana köylerine uðramak istediklerini söylediler. Köye geçmeden önce de yemek yemek istediklerini söylediler. Neyse yolun karþý kýyýsýnda bir sahil lokantasý gördük. Durdum etrafýma bakýndým kavþak göremedim yolun karþýsýna geçmeye. Neyse karýkoca araçtan indiler, lokantaya geçtiler. Ben de araçla kavþak bulmak için hareket ettim. Yaklaþýk 300 metre ileri de bir kavþak buldum oradan dönüþ yapýp lokantanýn önüne çektim aracýmý. Lokanta da garson kapýda karþýladý. Garsona, az önce lokantaya giren karýkocayý aradýðýmý söyledim. Garson da bana, 'Onlar aþaðýdaki balýk pazarýna indiler' dedi. Aþaðýdaki balýk pazarýna ben de indim. Saða sola bakýndým Zonguldak'a kadar getirdiðim karýkoca yoklar. Bir de fark ettim ki balýk pazarýnýn diðer ucunda çýkýþ var. Demek ki oradan çýkarak ortadan kayboldular. Kýlýk kýyafetleri de düzgündü. Hiç dolandýrýcý olacaklarý aklýma gelmemiþti. Sonra döndüm lokantaya, garsona dedim ki, 'Dolandýrýldým, bari þu karnýmý doyur benim.' Karnýmý doyurdum o lokantada, ardýndan karakola gittim ama o karýkoca bulunamadý. Sonra bastým marþýma çýktým geldim geri Bolu'ya. Ama bu olaylar bana ders oldu. Artýk öle kolay hatalar yapmýyorum.
Nasýl yani, bu gibi durumlara karþý ne gibi önlemler alýyorsunuz?
Örneðin geçen gece duraða bir vatandaþ geldi. Bana Abant sapaðýna gitmek istediðini söyledi. Hafif sarhoþ olduðunu fark ettim. Aracýma alsam, paramý alamayabilirim diye düþündüm. Kendisine araçta yakýtýmýn az olduðunu, gitmek istediði yere tutacak para kadar yola çýkmadan önce yakýt almasýný söyledim. Baþta karþý çýktý. Ben de aksi takdirde istediði yere götüremeyeceðimi söyledim. Artýk yakýtýmý aldý ve yola koyulduk. Bu þekilde iþimi garantiye almýþ oldum.
Son açýklamalarýnýz nelerdir?
Taksicilik eskisi gibi deðil. Ýþlerimiz bir hayli azaldý. Fabrikalarýn çýkardýðý bir icat bizim iþlerimizi düþürdü. O da tekerlekli valizler. Eskiden insanlar eþyalarla yürümekte güçlük çekerlerdi. Þimdi ise tekerlekli valizler var. Herkes bu valizlerden kullanmaya baþladý. Önceden yükünü taþýmakta zorluk çeken vatandaþlar çareyi gidecekleri yere taksiyle gitmekte buluyorlardý. Ama þimdi bu valizlerle yürünecek mesafeler insanlarý zor durumda býrakmýyor. Ayrýca mevcut duraklarýn kalkýþ noktalarýna alýnmasýný istiyoruz. Çünkü þu an Bolu'da taksi duraklarý bu þekilde düzenlenmiyor. Biz bunu yetkililere de ilettik. Bizim isteðimiz olumlu karþýlandý. Bu konuya bir an önce çözüm getirilmesini ve duraklarýmýzýn kalkýþ noktalarýna taþýnmasýný talep ediyoruz. Çünkü büyük þehirlere baktýðýmýzda taksi duraklarý bu þekilde dizayn edilmiþ durumda. Böylece hem vatandaþ hem de taksici esnaflar çok rahat eder. bolugündem
2011-03-18
|